Nansenprisen til livreddere fra Jemen

Grunnlegger av Society for Humanitarian Solidarity (SHS) Nasser Salim Ali Al-Hamairy, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og UNHCR goodwill-ambassadør Angelina Jolie. Foto: UNHCR/J.Tanner
Grunnlegger av Society for Humanitarian Solidarity (SHS) Nasser Salim Ali Al-Hamairy, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og UNHCR goodwill-ambassadør Angelina Jolie. Foto: UNHCR/J.Tanner
Nansenprisen tildeles i år organisasjonen Society for Humanitarian Solidarity (SHS) fra Jemen.
Støtt vårt arbeid på Afrikas horn
Gi online nå
Send HJELP til 2160 (250 kr)
 

Hundrevis av mennesker blir hver dag fraktet til mottaket i Mayfa'a i Jemen. Her får flyktninger og innvandrere mat og husly etter den farlige reisen over Adenbukta. Foto: Espen Rasmussen

SHS mottar prisen for sin utrettelige innsats for å hjelpe flyktninger og migranter som kommer til Jemen etter å ha krysset Adenbukta fra Afrikas horn.

       
       
     Grunnlegger av Society for Humanitarian Solidarity (SHS), Nasser Salim Ali Al-Hamairy  
         
         
- Tusener av flyktninger kan takke ansatte i SHS for at de fortsatt lever, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, om årets prisvinner.

I desperat flukt fra vold, tørke og fattigdom på Afrikas horn risikerer flyktninger og migranter livet ved å betale menneskesmuglere for å fraktes over Adenbukta i overlastede og lite sjødyktige fartøyer. Mange av dem som har overlevd er blitt utsatt for vold og sykdom underveis, og ankommer Jemen i svært dårlig forfatning. Siden januar 2011 har 60 000 mennesker krysset Adenbukta og det forventes en kraftig stigning.

SHS overvåker rundt en tredjedel av Jemens 2000 kilometer lange kyststripe. Organisasjonen plukker opp overlevende, pleier og hjelper syke og skadde. Alt for ofte begraver de mennesker som ikke har overlevd overfarten.

– Vårt arbeid er en menneskelig plikt som noen må utføre, sier SHS grunnlegger, Nasser Salim Ali Al-Hamairy. Han vil bruke denne prisen og anledningen til å be det internasjonale samfunn om å intensivere innsatsen på Afrikas horn for å skape en mer levelig situasjon der, samt å fraråde mennesker å legge ut på den livsfarlige ferden over Adenbukta.


Medarbeidere fra Society for Humanitarian Solidarity (SHS) tar hånd om flyktninger og migranter som har reist til Al Ghabir i Jemen august 2011.  Foto: Ramsi photography

Flyktninghjelpen arbeider på Afrikas horn der 13,3 millioner mennesker nå er rammet av tørke- og sultkatastrofe, i tillegg til konflikten i Somalia.

- Hver eneste dag dør hundrevis av mennesker av sult, sykdom og utmattelse, flere i forsøket på å flykte fra elendigheten. Arbeidet til Society for Humanitarian Solidarity betyr forskjellen mellom liv og død for mange av disse, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen. 

Nansenprisen ble opprettet i 1954 for å hedre minnet om Fridtjof Nansen, norsk polfareren og Folkeforbundets første høykommissær for flyktninger. Nansenprisen deles ut årlig til et individ eller en organisasjon for fremragende arbeid for verdens flyktninger. Prisen består av en medalje samt 600.000 kroner bevilget av Norge og Sveits. Vinneren står fritt til å donere pengene til en verdig sak.

Se prisutdelingen på TV2 5. oktober

Prisutdelingen finner sted mandag 3. oktober i Genève og skal for første gang TV-overføres internasjonal. TV2 sender hele prisutdelingskonserten onsdag 5. Tidligere BBC journalist, Martin Bell, leder prisutdelingen, dit blant andre norske Sivert Høyem og den colombianske stjernen Juanes kommer. 

Linker:

   Bakgrunnsinformasjon om prisen, vinneren, TV-sendingen, bilder, video og lister over tidligere vinnere kan lastes ned på UNHCRs nettsider 
   
  Society for Humanitarian Solidarity (SHS) 


 

Fakta om årets prisvinner:

 

Aqeela Asifi  Aqeela er afghansk flyktning og lever sammen med mann og fem barn i en flyktningleir i landsbyen Mianwali i Punjab-provinsen i Pakistan. Her har hun undervist afghanske flyktningbarn de siste 23 årene. 

 Hun er årets vinner av Nansenprisen, som deles ut av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR). Prisen anerkjenner ekstraordinært humanitært arbeid for flyktninger, internt fordrevne eller statsløse personer. Prisen består av en medalje og en pengepremie verdt over 800 000 kroner. I samråd med UNHCR bruker prisvinneren pengepremien til å finansiere et prosjekt som utfyller vinnerens arbeid.

Flyktningbarn og utdanning:
 Det er anslått at bare halvparten av verdens flyktningbarn får gå på barneskole, mens bare én av fire har tilgang til videregående opplæring.

 For afghanske flyktningbarn i Pakistan er tallet enda lavere, bare 20 % får gå på skole.

 Siden Talibans fall i 2001, har 5,7 millioner afghanere returnert hjem, men 2,6 millioner afghanere lever fortsatt i eksil og over halvparten av disse er barn.

 


       For mer informasjon 
       om Nansenprisen besøk 
       www.unhcr.org/nansen
 
 
 

Nansenpasset

Nansenpasset var det første internasjonale verktøyet man hadde for å beskytte flyktninger og adressere problemet med statsløshet. Les mer
 
Image

Følg oss på Twitter:

Rapport:

 
Flyktninghjelpen og UNHCR har utgitt rapporten "Breaking the cycle: Education and the future for Afghan refugees". Last ned rapporten her: