Sivilbefolkningen trues fra alle kanter

En gutt ser utover bosetningen Berkulan, som ligger rett utenfor Mogadishu, der internt fordrevne har søkt tilflukt. Foto: REUTERS/Ismail Taxta.
En gutt ser utover bosetningen Berkulan, som ligger rett utenfor Mogadishu, der internt fordrevne har søkt tilflukt. Foto: REUTERS/Ismail Taxta.
Flyktninghjelpen slår alarm om den forverrede situasjonen for den allerede ekstremt utsatte sivilbefolkningen i sør- og sentral Somalia, i forbindelse med at Kenya har mobilisert sine militære styrker for å slå ned på væpnede grupper i Somalia.

- Den humanitære situasjonen i Somalia er allerede svært kritisk med 830 000 mennesker som står i fare for å dø av sult og halvparten av befolkningen i akutt nød. Kenyas militære mobilisering, opprørsgruppenes advarsler om motangrep, flere bombeangrep i hovedstaden og amerikanske dronefly som bomber, er alle alvorlige tegn på at situasjonen går mot full krig. Det er først og fremt sivilbefolkningen, som allerede er i en desperat situasjon, som vil lide for en storpolitisk maktkamp utført med våpen, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen.


To internt fordrevne barn sitter i det som en gang var et vindu i et krigsherjet hus i nærheten av deres midlertidige hjem: en leir for internt fordrevne i Berkulan nær Somalias hovedstad Mogadishu. Foto: Reuters/Ismail Taxta. Courtesy of trust.org - Alertnet

Flyktninghjelpen er også sterkt bekymret over at USAs droneangrep mot sørlige deler av Somalia.

- Det er lite informasjon om hva som foregår og vi der derfor svært bekymret over de sivile konsekvensene. Erfaringsmessig vet vi at amerikanernes dronebombing i Pakistan har krevd mange sivile liv. USA har ikke mandat til å bombe sivile somaliere, sier Rasmusson.

Flyktninghjelpen oppfordrer norske myndigheter til å be Obama-administrasjonen om informasjon om droneangrepene og på det sterkeste oppfordre til at de ikke dreper og lemlester sivile.

Tilgang for hjelpeorganisasjoner til mange av områdene der det er ekstrem sult og hungersnød er allerede svært vanskelig. Bare litt over halvparten av de fire millionene i Somalia som er akutt avhengig av mathjelp for å overleve, får hjelp. Flyktninghjelpen gir mat til rundt 100 000 sultrammede i sør- og sentral Somalia.

- Økt militarisering av den allerede svært alvorlige konflikten vil også gjøre det enda vanskeligere å nå frem med nødhjelp til en befolkning som trenger det for å overleve, sier Rasmusson.


En internt fordrevet gutt i Somalias hovedstad Mogadishu. Foto: REUTERS/Faisal Omar.

Somalia

Donorer til våre prosjekter

Største donorer:
Andre donorer:
Image

Kjøp en CD med mening: