Titusener på flukt etter Mosuls fall

David Bernardi|Publisert 12. jun 2014
Stadig flere sivile flykter mot Nord-Irak og byen Zommar etter at væpnede styrker overtok kontrollen over byen Mosul på mandag. Transittmottak er satt opp ved grensen til Nord-Irak og Flyktninghjelpen er tilstede for å dekke de umiddelbare humanitære behovene.

Flyktninghjelpens team i områdene Erbil og Dohuk jobber nå på spreng for å gi hjelp. De har reist ut til de grenseområdene mellom Irak og byene i de kurdiske selvstyreområdene. Der gir de livsviktig, akutt nødhjelp, blant annet kjører de ut tankbiler med vann. I tillegg forbereder de seg på å ta imot flere hundre tusen som nå er på vei mot de store byene i Nord-Irak. Ifølge kurdiske myndigheter er over 100,000 mennesker på vei mot byen Erbil, mens over 200,000 tar seg i retning av Dohuk. Flyktninghjelpen har kontor i begge disse byene og er rustet til å bistå med tak over hodet, utdeling av vann, mat og andre akutte nødhjelpsartikler. 

  – Det er et akutt behov for nødhjelp. Titusener flykter hals over hodet. Både myndigheter og væpnede grupper vanskeliggjør nødhjelpen og sårbare grupper hindres fra å flykte fra konfliktherjede områder, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. 

Uten beskyttelse 

Irakiske sikkerhetsstyrker har trukket seg tilbake og sivilbefolkningen i Mosul er etterlatt uten beskyttelse. Behovet for husly, vann og mat er økende. Væpnede styrker har overtatt all kontroll i den vestlige delen av Mosul og er i gang med å ta over den østlige delen av byen. I tillegg er byene Qayyarah og Muhallabiya i nærheten av Mosul og hovedveien mellom Mosul og Baghdad overtatt av væpnede opposisjonsgrupper.

–Sivilbefolkningen er etterlatt ubeskyttet. Sårbare grupper slik som kvinner, syke og barn er særlig utsatt.  Flyktninghjelpen er tilstede ved grenseovergangen til Nord-Irak og hjelper mennesker som  har klart å flykte med umiddelbar nødhjelp, sier Egeland.

Humanitær krise

Med de nye angrepene som har ført tusenvis av sivile familier på flukt står Irak ovenfor en eskalerende humanitær krise. Siden slutten av desember er nærmere 500 000 mennesker drevet på flukt grunnet sammenstøt mellom opposisjonsgrupper og irakiske myndigheter i Anbar provinsen.  Dobbel utfordring Konflikten har utviklet seg i skyggen av krigen i Syria og Irak står ovenfor en dobbel utfordring fordi landet har tatt i mot over 225 000 syriske flyktninger som også har behov for akutt nødhjelp. Nå må det humanitære samfunnet forberede seg på en ytterligere økning i nummeret på antall internt fordrevne i Irak.

– Det er stor mangel på midler og internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen i Anbar- og nå Ninevah provinsen. Krisen er svært underfinansiert og det internasjonale samfunnet må kreve mer støtte til livreddende hjelp, sier Egeland.

Flyktninghjelpen er tilstede som eneste norske organisasjon ved grenseovergangen til Nord-Irak for å ta i mot internt fordrevne som er i akutt behov for nødhjelp.