Håp for Colombias kvinner

Publisert 12. sep 2014
I Colombia gir Flyktninghjelpen, FNs Høykommissær for flyktninger og våre lokale partnere håp til voldsutsatte kvinner i et av verdens farligste konfliktområder.

«De tok en jente jeg kjenner ut av huset hennes. Væpnede menn voldtok henne mens hennes to barn så på. Av frykt løp de ikke etter hjelp. De lemlestet jenta og hun ble funnet i en svart søppelsekk.»

Dette er bare en av mange sterke historier som ble fortalt til Flyktninghjelpens ansatte i Colombia i forbindelse med en ny rapport om vold mot kvinner i Colombia.

Rapporten viser hvordan voldtekt brukes systematisk av ulovlige, væpnede grupper i Colombia for å terrorisere befolkningen og ta kontroll over viktige ruter for narkotikasmugling. Både kvinner og barn er mål for gruppenes terror. Spesielt voldtekt, men også seksuelt slaveri, trusler og bortføringer er utbredt. Volden utøves både for å skade, spre frykt, drive mennesker på flukt og som hevn privat eller mot rivaliserende grupper.

Rammer også barna

- I vårt arbeid ser vi altfor ofte hvordan brutale menn forgriper seg mot kvinner og barn, deres familier og nærmiljø. Barna er ekstra sårbare. De er selv mål for volden og rammes også hardt dersom mødrene deres utsettes for overgrep, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Hvert år fører de ulovlige gruppenes herjinger til mange tusen nye fordrivelser av sivilbefolkningen. Fattigdom og den store utbredelsen av volden gjør det vanskelig å unnslippe permanent. Mange som legger ut på flukt ender opp i nye voldelige lokalsamfunn. Frykt for sosialt stigma og for represalier gjør at de fleste ikke anmelder overgrepene.

Må styrke lokale organisasjoner

Flyktninghjelpen har vært til stede i Colombia siden 1991 og driver flere ulike programmer som skal forebygge vold og seksualisert vold mot kvinner og barn, og gi støtte og rettferdighet til de som utsettes for det.

- Vi må støtte og styrke lokale kvinneorganisasjoner. Landet har en sterk og kompetent grasrotbevegelse som gjør en stor innsats for å hjelpe sine medborgere, understreker Jan Egeland, som selv har bodd og arbeidet humanitært i Colombia.

- De lokale organisasjonene har lokalkunnskap, kulturell og sosial innsikt som gjør at de kommer til der behovene er størst under vanskelige og risikofylte forhold. Årets Nansenprisvinnere, 'Sommerfugler', er et utmerket eksempel på en slik organisasjon. De er utfører et enestående hjelpearbeid i et av verdens verste konfliktområder, sier Egeland.