Vinteren truer Iraks fordrevne

Tiril Skarstein|Publisert 28. des 2014|Oppdatert 14. jun 2016
- Det er kaldt og jeg skjelver om nettene, sier Maia (11). Hundretusener av irakiske fordrevne trues nå av hardt vintervær.

Maia flyktet fra Sinjarfjellene i Irak da væpnede grupper angrep området i august i år.

Sammen med familien sin reiste hun i flere dager før de kom i sikkerhet i den kurdiske regionen i Nord-Irak.

- Jeg gikk tom for melk til mitt yngste barn, og vi hadde ikke noe vann å drikke. I tre netter bodde vi ute i friluft, sier Maias mor, Naam.

Familien har akkurat fått utdelt  gulvtepper, tepper, plastduker og en varmeovn av Flyktninghjelpens kriseresponsteam. Nå er moren er i ferd med å få ovnen på plass i teltet de har satt opp inne i en uferdig bygningsstruktur i byen Dohuk.

Bygningsstrukturen gir i det minste noe ly mot regnet, men vinden blåser tvers gjennom åpningene der veggene skulle ha vært. Temperaturen i området forventes å synke under frysepunktet i løpet av vinteren.

Udekkede behov

Mer enn 2,1 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem på grunn av konflikt i Irak i 2014. Omtrent halvparten av de har søkt sikkerhet i den kurdiske regionen i nord.

- Manglende finansiering, kombinert med det siste årets kraftige økning i antall fordrevne, betyr at mange mennesker ikke får den humanitære hjelpen de trenger. Det er hjerteskjærende å se forholdene mange av disse menneskene lever under, og samtidig vite at temperaturene bare vil fortsette å falle og øke lidelsene i tiden som kommer, sier Flyktninghjelpens områdeleder i Dohuk, Monika Olsen.

Kun 33 prosent av den humanitære responsplanen for i Irak i 2014-2015 er finansiert.

Flyktninghjelpen oppgraderer husly og deler ut gulvtepper, pledd og varmeovner. Fordrevne som bor i uferdige bygninger prioriteres, men ressursene man har til rådighet er langt i fra nok til å dekke behovene.

- Vi jobber døgnet rundt, men må gjøre noen harde prioriteringer, sier Monika Olsen.

Fatale konsekvenser

Flyktninghjelpen er spesielt bekymret for situasjonen i områder hvor pågående kamper og høy sikkerhetsrisiko sperrer folk inne uten tilgang til hjelp.

- Det kalde vinterværet utgjør en trussel for de som er på flukt. Vi frykter at mangel på hjelp i verste fall kan få fatale konsekvenser, sier Olsen.

I fjor døde flere barn av sykdommer relatert til kaldt vær og mangel på medisinsk hjelp i nabolandet Syria. I år har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) varslet om at nesten en million fordrevne irakere og syrere kan rammes av lidelser som følge av hardt vintervær og manglende nødhjelp.

Fryser om natten

I Dohuk setter Naam og hennes barn pris på støtten de har fått.

- Det blir veldig kaldt i løpet av natten. Noen ganger er det så kaldt at det er umulig å sove, sier Naam, mens hun tuller et av de nye teppene rundt barna.

- Her er vi trygge og vi er veldig takknemlige. Men livet her er tøft, spesielt nå om vinteren.