Sikrer at hjelpen kommer fram

Tiril Skarstein|Publisert 12. jan 2015
Dohuk, Nord-Irak: I minusgrader og snø jobber utdelingsleder Nazeer Omer (40) og hans team på spreng for å beskytte fordrevne familier i Nord-Irak mot den bitende kulda.

-Dette er et veldig kaldt område. De fordrevne må være forberedt på kuldegrader, snø og regn, sier Nazeer, når jeg møter ham i Dohuk i Nord-Irak i desember.

Temperaturen kryper nedover på gradestokken. Utdelingsleder Nazeer og hans team jobber med å dele ut tepper, varmeovner og isoleringsmateriale til et stadig økende antall internt fordrevne irakere.

I raskt tempo henter de ut seks tepper, en gassovn, en solcellelampe og en plastpresenning fra en lastebil med varer og legger det i stabler. Et titalls fordrevne familier har møtt opp – de er alle sammen plukket ut på forhånd fordi de bor i uferdige bygninger og mangler isolasjon mot vinterkulda. Én etter én viser fram registreringskortene sine og signerer for at de har mottatt varene.

-Jeg er med å sørge for at de fordrevne får tildelt det de trenger og at alt signeres for på riktig måte, slik at vi kan sikre at ingenting forsvinner og at hjelpen kommer fram dit den skal, forteller Nazeer.

Gjestfrihet

Utdelingslederen er selv fra Nord-Irak. Etter en periode i USA, har han returnert til hjemlandet, og i fjor høst fikk han jobb i Flyktninghjelpen.

-Dette er mine medmennesker som har måttet flykte fra sine hjem og som lider. Når jeg så hvor vanskelig situasjonen var, skjønte jeg at jeg var nødt til å være med å hjelpe, fordi jeg kan, sier Nazeer.

Det kurdiske Nord-Irak har i løpet av 2014 tatt imot 2,1 millioner irakiske fordrevne og huser fra før over 225.000 syriske flyktninger.

-Hvordan klarer dere å ta imot så mange mennesker på flukt?

-Folk her er veldig gjestfrie og flinke til å hjelpe hverandre. De støtter de fordrevne familiene så godt de kan og gir dem mat eller åpner opp sine hjem. En av mine slektninger huser for eksempel en irakisk familie i andreetasje, sier Nazeer.

-Men det er så utrolig mange flyktninger på et lite område, og det er behov for betydelig mer støtte, legger han til.

Snø

I begynnelsen av januar hadde mer enn 3000 familier i området fått tildelt vinterpakker fra Flyktninghjelpen, for å beskytte dem mot kuldegradene. Da hadde også temperaturene krøpet under frysepunktet og hvit snø lagt seg over Dohuk.

-Da vi startet utdelingene før jul, fryktet vi nettopp denne vinterkulda. Nå er snøen kommet, sier Nazeer på telefon fra Dohuk.

Ekstra nødhjelpspakker skal deles ut til dem som trenger det mest.

-Det er tøft å se hvordan de fordrevne barna lider. Selv mine egne barn blir kalde i dette været. Se for deg hvordan det er for familier som er direkte utsatt for vær og vind som trenger seg inn i de uferdige bygningene, avslutter trebarnsfaren.