Flyktninghjelpen har startet nødhjelpsoperasjon i Ukraina

Ane Høyem|Publisert 16. jan 2015
Over en million ukrainere har blitt fordrevet fra sine hjem siden konflikten i Ukraina startet i mars 2014. «Situasjonen for titusener ukrainere er desperat. Denne konflikten kan forårsake en stor humanitær krise,» advarer generalsekretær Jan Egeland.

Ikke siden Balkan-krigene på 1990-tallet har Europa sett lignende flyktningstrømmer som i Ukraina nå. Siden mars er over 630 000 ukrainere fordrevet fra sine hjem, mens 590 000 mennesker har flyktet til nabolandene. I tillegg lever mer enn fem millioner mennesker i konfliktområdet Øst i landet, der Ukrainske regjeringsstyrker sloss mot prorussiske separatister. 

Elektrisitetsforsyning, infrastruktur, bygninger og vannforsyninger er blitt delvis ødelagt i krigshandlingene. Tilgangen på mat, medisiner og andre basisvarer er begrenset. Vintertemperaturene kan synke helt ned til minus 25, og gjør situasjonen svært vanskelig for sivilbefolkningen. «Vi frykter for livene til mange av flyktningene og de fordrevne. Det er nå bitende kaldt og mange er strandet midt i konfliktsonen med begrenset tilgang til mat og varme,» sier nødhjelpssjef Mads Almaas i Flyktninghjelpen.    

Flyktninghjelpen er blant et fåtall av humanitære organisasjoner som nå starter nødhjelpsarbeid i Ukraina. Organisasjonen vil dele ut tepper, klær og varmeovner, samt ved og drivstoff slik at befolkningen kan klare seg gjennom den kalde vinteren. Organisasjonen vil også hjelpe til med å gjenoppbygge hus som har blitt ødelagt i kampene. I Severodonetsk øst i landet har Flyktninghjelpen allerede startet nødhjelpsarbeidet. Abdulrahman Shikmammadov leder operasjonen: «Det haster med å få reparert ødelagte hus og offentlige bygninger der mange av de fordrevne oppholder seg. Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre at folk fryser i hjel.»

Kampene i Øst-Ukraina har økt i styrke etter at et forsøk på å få til en varig våpenhvile strandet tidligere i uka. En midlertidig våpenhvile ble erklært 5. september i fjor, fulgt av en ny midlertidig våpenhvile 9. desember. Begge avtalene har jevnlig blitt brutt av begge partene i konflikten.  Det er ingen tegn på en fredsløsning. Flyktninghjelpen forbereder seg derfor på en langvarig nødhjelpsoperasjon i landet. «Vi engasjerer oss sterkt for å bistå en stadig mer sårbar sivilbefolkning. Vi vil fortsette med det akutte hjelpearbeidet gjennom vinteren, og vil utvide hjelpearbeidet i løpet av 2015. Dette er en stor krise i hjertet av Europa, og vi er forpliktet til å hjelpe,» sier Jan Egeland.