Carnot - Muslim enclave. Muslim people took refuge and sought protection in the catholic church of Carnot. They are living on the ground since one year. November 2014. Photo: NRC/ Vincent Tremeau
Muslimske internt fordrevne i SAR har funnet husly i enklaver med liten bevegelsesfrihet. Foto: Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau

En oversett krise

Becky Bakr Abdulla|Publisert 25. feb 2015
Etter mer enn to år med væpnede kamper og politisk strid sliter Den sentralafrikanske republikk (SAR) fremdeles med å finne en fredelig løsning. Konflikten har ført nesten en fjerdedel av landets befolkning på flukt og etterlatt 2.7 millioner mennesker i nød.

Fotograf Vincent Tremeau har vært i SAR på oppdrag for Flyktninghjelpen for å fotografere menneskene bak tallene. Tremaeu klarer på en unik måte å belyse den glemte krisen og minner oss på at det lever mer enn bare elendighet i landet.

Til tross for signering av våpenhvilen i juli 2014, pågående forsoningsarbeid, tilstedeværelse av FNs fredsbevarende styrker og europeiske militære styrker er mange områder i SAR fortsatt preget av usikkerhet og vold. Menneskerettighetsbrudd blir jevnlig begått ustraffet av alle parter i konflikten.

Ilaria Allegrozzi, Flyktninghjelpens rådgiver i SAR, mener konflikten bunner i grunnleggende strukturelle problemer:

– Den skyldes underutvikling, kronisk fattigdom, mangel på sentralstat, korrupsjon og diskriminering av minoritetsgrupper, sier Allegrozzi.

ENGLISH:
Bertrand 
Diagou
is living with his wife and their four children in an unsanitary house abandoned by a Muslim. He lost two of his children when they went to live in the bush for six months during the conflict. Now his children are not educated because there “aren’t any means to send them to school”.

FRENCH:
Bertrand Diagou

occupe avec sa femme et ses quatre enfants une maison insalubre laissée par un musulman. Il a perdu deux de ses enfants en brousse quand ils sont partis y vivre pendant six mois durant le conflit. Aujourd’hui, ses enfants ne sont pas scolarisés car il n’a « pas les moyens pour les envoyer à l’école » raconte-t-il.

November 2014. Photo: NRC/ Vincent Tremeau To muslimske internt fordrevne barn. Foto:Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau


865 000 mennesker på flukt

Den langvarige konflikten har resultert i en humanitær krise og ført til masseflukt både innenfor og utenfor landets grenser. Mange har fått sine hjem ødelagt eller brent ned og blitt utsatt for vold og plyndring. 425 000 mennesker har flyktet til nabolandene mens nærmere 440 000 forblir internt fordrevet. Disse har søkt ly i flyktningleirer, hos vertsfamilier og i forlatte bygninger, mens enkelte bor under åpen himmel uten beskyttelse mot vær og vind. I tillegg er over 36 000 muslimer internt fordrevet. De bor i enklaver i landet med begrenset eller ingen bevegelsesfrihet.

– De internt fordrevne i landet lider under dårlige boforhold, mangel på hygiene, mangel på madrasser og tepper og trusler om utkastelse, sier Allegrozzi.

Sibut - See brochure for stories. November 2014. Photo: NRC/ Vincent Tremeau

Mange har fått sine hus ødelagt og har ingenting å vende tilbake til etter flukten. Foto: Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau.

I enkelte deler av landet velger internt fordrevne å returnere til sine ødelagte hjem, men for flyktningene som har flyktet over landegrensen og til nabolandene er det lite eller ingen håp om tilbakevendelse med mindre sikkerhetssituasjonen forbedres drastisk. Usikkerhet, mangel på et hjem å vende tilbake til og tap av levebrød og eiendeler er blant de viktigste hindringene for en trygg tilbakevending. 

Nedprioritert krise

Væpnede grupper og militser operer over hele landet og fører til stadig nye sammenstøt og en stadig svekket sikkerhetssituasjon. Dette har vanskeliggjort forhandlinger om humanitær tilgang til sivilbefolkningen i nød. Samtidig finnes det liten garanti for hjelpearbeideres liv og kidnapping av internasjonale hjelpearbeidere rapporteres daglig. Sivilbefolkningen sliter stadig med å motta humanitær assistanse da hjelpeorganisasjoner mangler tilgang og sikkerhet for å hjelpe de som trenger det mest. Det er en reell fare for at krisen i SAR forblir langvarig med nye fordrivelser, hungersnød og forverrede sammenbrudd av landets infrastruktur.

ENGLISH:
A pot with rice in it on the ground advertises the day’s menu.
In order to add variety to their diet, Bertrand and his family eat raw leaves that they gather in the wild.

FRENCH:
Au sol, une casserole avec du riz annonce le menu du jour.
Afin de diversifier leur alimentation, Bertrand et sa famille mangent des feuilles crues qu’ils cueillent dans la nature.

November 2014. Photo: NRC/ Vincent Tremeau

De internt fordrevne spiser planter de finner i naturen for å variere kostholdet. Foto: Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau.

Til tross for den stadig negative utvikling i landet og dårlige framtidsutsikter, er dette en krise som i stor grad er nedprioritert av det internasjonale samfunnet.

– Krisen i SAR eskalerer stadig til det verre samtidig som at det internasjonale samfunnet mister interesse for konflikten. Det er ingen tegn på noen varige fredsavtaler, det blir stadig vanskeligere å nå frem med humanitær hjelp og bistandsstøtten har avtatt voldsomt. Konsekvensene av dette er 2.7 millioner mennesker i nød, sier Generalsekretær Jan Egeland.

Carnot - children playing in the street the role of Anti-balaka militia by blocking the road. November 2014. Photo: NRC/ Vincent Tremeau

Barn leker i Carnot, SAR. Foto: Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau.

Flyktninghjelpen var første gang på plass i SAR i 2007 for å starte opp et utdanningsprogram som senere ble overlevert den Danske Flyktninghjelpen. Etter eskaleringen av krisen i 2013, vendte Flyktninghjelpen tilbake til landet med et nødhjelpsteam. I dag operer Flyktninghjelpen med alle fem kjerneaktiviteter for å møte de humanitære behovene til 2.7 millioner mennesker i nød. Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i SAR her.