Millioner av liv i fare

Hanne Eide Andersen|Publisert 02. mar 2015
Den pågående konflikten forverrer den humanitære krisen i Jemen. Samtidig opplever humanitære organisasjoner at de største donorene kutter i støtten.

- Til tross for at det setter millioner av liv er i fare, kuttes finansieringen av nødhjelp i denne kritiske tiden, sier regiondirektør i Flyktninghjelpen, Gabriella Waaijman.

Den pågående politiske og militære krisen i Jemen vil påvirke den allerede alvorlige matsikkerhetssituasjonen i landet.

- I dag opplever over 10 millioner jemenitter matmangel, inkludert nær 850 000 underernærte barn. Jemen har den tredje høyeste andelen underernærte mennesker i verden, sier Gabriella Waaijman, regiondirektør for Flyktninghjelpens kontor for Afrikas Horn og Jemen.

Den humanitære krisen i Jemen har lenge vært en av de mest alvorlige, også før den siste tids opptrapping av konflikten i landet.  

- Men dette har i stor grad vært en glemt krise, sier Gabriella Waaijman.

16 millioner trenger nødhjelp

Landet har i mange år vært preget av underutvikling, dårlig styresett, miljøproblemer, demografisk press og fortsatt politisk ustabilitet. Dette har forverret befolkningens sårbarhet, og nær 16 millioner mennesker i Jemen vil ha behov for humanitær hjelp i år.

- Dette er over 60 prosent av befolkningen, påpeker Gabriella Waaijman.

I følge FN er 335 000 mennesker internt fordrevet i Jemen. Jemen mottar også et stort antall flyktninger fra andre land. I fjor kom det over 90 000 flyktninger og migranter fra Afrikas Horn til landet, flertallet fra Etiopia og Somalia. Totalt er landet vert for nesten 250 000 flyktninger fra andre land. Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitære saker (UNOCHA), har totalt over 1 million flyktninger og migranter behov for humanitær bistand i Jemen.

- Internt fordrevne, flyktninger og innvandrere er blant de mest sårbare, men langt flere enn disse gruppene har behov for nødhjelp. Den nåværende situasjonen vil påvirke økonomien slik at mange flere mennesker mister sitt livsgrunnlag, sier Gabriella Waaijman.

- Situasjonen vil gå fra vondt til verre for mange av de 16 millioner mennesker i nød.

Flyktninghjelpen blir, men trenger støtte.

Som en konsekvens av den siste uroen har en rekke ambassader stengt sine ambassader og evakuert sine ansatte fra hovedstaden Sanaa, blant dem både USA, Storbritannia og Frankrike, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Tyrkia samt flere vesteuropeiske stater.

- Ingen FN-kontorene eller humanitære organisasjoner har evakuert sine ansatte", understreker Gabriella Waaijman.

- Det er viktig å merke seg at humanitære organisasjoner har i stor grad vært i stand til å fortsette sine operasjoner.

Flyktninghjelpen har vært til stede i Jemen siden 2012 med programmer innen husly, vann og sanitær, utdanning, matsikkerhet og distribusjon av grunnleggende nødhjelpsartikler. Fokus er på både på krisehjelp og å bygge varige løsninger for mennesker som returnerer etter fordrivelse.

- Flyktninghjelpen er fortsatt til stede på bakken, og vi er klare til å bli her og fortsette å levere. Men vi trenger fortsatt støtte fra giversamfunnet til å gjøre det. Hvis donorne trekker seg ut, blir det vanskelig, sier Waaijman.