Flyktningenes ordfører

Tuva Raanes Bogsnes|Publisert 22. apr 2015
Hver gang en båt blir tatt til kai i kystbyen Pozzallo på Sicilia står ordfører Luigi Ammatuna der med ordførerkjedet i rødt, hvitt og blått og hilser flyktningene velkommen.

– Jeg vil vise at hele byen er glade for at de har kommet seg hit, og jeg vil vise dem den respekten de fortjener, sier ordføreren.

Det ble den våren han fryktet. Da den italienskledede redningsoperasjonen Mare Nostrum ble lagt ned før jul, visste ordføreren i den lille kystbyen at færre båter ville være i Middelhavet for å redde flyktninger i havsnød. Han fryktet flere ville dø på havet. Så langt i år har over 1600 mennesker druknet i Middelhavet.  

– Redningsoperasjonen Mare Nostrum sørget for at mange ble reddet raskt. Når denne ble lagt ned, var jeg redd det ville komme flere døde flyktninger til havna vår, forteller Ammatuna. 

Høysesong for båtflyktninger

Det første ordføreren gjør om morgenen, er å åpne vinduet for å kjenne sjøluften. – Ingen dag kan starte uten, sier han. Men synet av bølgene og lukten av sjøluft minner Ammatuna på at «høysesongen» for båtflyktninger, fra april til oktober, er i gang. Under operasjon Mare Nostrum økte antallet mennesker som tok sjøvegen over Middelhavet. Over 220 000 kom denne vegen i 2014. Likevel mener ordføreren det var bedre da sjøredningsoperasjonen pågikk. 

– Med Mare Nostrum kom det flere, men vi støttet det fordi det reddet mennesker i nød. 

Solidarisk by

Aldri har Ammatuna opplevd at innbyggerne i byen har klaget på hans positive innstilling til båtflyktningene. 

– Vi bestemte oss tidlig for at Pozzallo skulle være en by som var solidariske med de som hadde flyktet og som hadde overlevde overfarten til Sicilia, sier ordføreren. Han glemmer aldri junidagen i 2014, da han fikk beskjed om å forberede seg på å ta imot en båt med flyktninger, inkludert 45 mennesker som ikke hadde overlevd den livsfarlige overfarten. 

– Det kom en båt med 45 mennesker som hadde blitt kvalt på grunn av mangel på luft. Det var et forferdelig syn. Jeg så de ødelagte kroppene, det er et syn jeg aldri glemmer, sier Ammatuna, som var kledd i blått, rødt og hvitt for anledningen for å vise at ikke bare byen Pozzallo, men hele nasjonen var kommet for å vise dem en siste ære. 

Humanitær bro

Ammatuna sier han er glad for at Europa engasjerer seg i situasjonen i Middelhavet. 

– Italia er ikke lenger alene. Men det er et problem at folk som har behov for beskyttelse ikke kan søke asyl i Europa uten å måtte reise over Middelhavet i dårlige båter.  

– Jeg mener det er behov for en humanitær bro til Europa, der folk kunne søke om opphold i Europa før de startet den farefulle reisen.  Ordføreren sier han vil fortsette å stå ved havnen hver gang båtene kommer inn. Også de som kommer med omkomne.  

– Det er viktig å vise denne respekten. Ikke bare overfor de som har mistet livet, men også familiene deres. Det er en grunn til at disse menneskene har begitt seg ut på denne reisen. Helst vil jeg være en ordfører for flyktninger som har reist fra krig og elendighet, ikke en ordfører som står og tar imot døde mennesker. 

Foto: Flyktninghjelpen/Tuva Raanes Bogsnes