Dugnad for Nepal

Thale Jenssen|Publisert 08. mai 2015
Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvet i Nepal. Seks norske hjelpeorganisasjoner står midt i en av tidenes mest krevende nødhjelpsoperasjoner.

Over 7.200 mennesker er bekreftet omkommet etter jordskjelvet. Flere enn 14.000 er skadd. Tallene stiger fortsatt.

Mangler alt

De som overlevde jordskjelvet, har mistet alt. De har mistet barn, foreldre, søsken, venner, lærere. Hele landsbyer er lagt i grus. Hjem, sykehus, skoler, veier, vann- og kloakksystemer er ødelagt. Folk mangler mat, rent vann og husly. I tillegg er det et stort behov for medisiner, helsetjenester og sanitærutstyr.

Redder liv

Care Norge, Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Røde Kors er til stede i Nepal med mat, telt, rent vann, latriner, feltsykehus og annen livsviktig nødhjelp. Dette er støtte det nepalske samfunnet trenger for å reise seg igjen.

Akkurat nå handler det om overlevelse, men Nepal vil trenge støtte til gjenoppbygging i flere år fremover.                             

Flyktninghjelpen på plass i katastrofeområdene

Siden det kraftige jordskjelvet for snart to uker siden har Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP sendt flere eksperter til FNs nødhjelpsarbeid i Nepal.

Seks FN-organisasjoner har bedt Flyktninghjelpens beredskapsstyrke om totalt 42 eksperter til den internasjonale nødhjelpsresponsen. Spesielt trenger man ekspertise innenfor logistikk, IT, informasjonsarbeid og sivilingeniører.

– Per i dag er fjorten på plass og ytterligere syv underveis, sier leder for NORCAP, Benedicte Giæver.

I NORCAPs lokaler ved Flyktninghjelpens hovedkontor i Oslo jobber de ansatte nå på spreng med å kontakte personell med den etterspurte kompetansen.

– Databasen vår består av 800 erfarne eksperter fra hele verden. Dette er folk som har jobbet med de største krisene som har rammet de siste to tiårene. Mange var blant annet på Haiti etter jordskjelvet i 2010 og har med seg verdifulle erfaringer fra nødhjelpsresponsen der, forteller Giæver.    

Blant dem er Annelies Ollieuz. Hun er ekspert på utdanning i kriser og dro til Nepal denne uken.

Her kan du lese intervju med Annelies.        

NORCAPs Leela Raj Upadhyay er selv fra Nepal. Han har tidligere vært utsendt til nødhjelpsoperasjoner i både Irak og Ukraina. Nå er han i sitt jordskjelvskjelvrammede hjemland og bidrar til Den internasjonale migrasjonsorganisasjonens (IOM) arbeid med å koordinere nødhjelp til flere leire for hjemløse.

Her kan du lese intervju med Leela.       

– Deres faglige kompetanse, erfaring og lærdom fra tidligere katastrofer kan bidra til at nødhjelpsresponsen blir mest mulig effektiv, sier Benedicte Giæver.

Les også: – Vi må støtte Nepals sivilsamfunn   

– Det er nå viktig at Nepal får styrket sin beredskap mot jordskjelv. Når landet skal bygges opp igjen må det gjøres slik at tap av menneskeliv, hjelpebehov og ødeleggelser ikke blir like store om det skulle komme et nytt jordskjelv, sier Giæver. Søndag trommer NRK og flere kjente norske artister sammen til støttekonsert for jordskjelvofrene i Nepal.   

Mer informasjon om NORCAP finner du her