This week architect Tone Selmer-Olsen left Norway to support UN’s relief work in Nepal. Photo: Tiril Skarstein, NRC
Denne uken forlot Tone Selmer-Olsen Norge for å støtte FNs nødhjelpsarbeid i de jordskjelvrammede områdene i Nepal. Hun er spent på hva som venter henne. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

Må bygges opp for å tåle nye skjelv

Tiril Skarstein|Publisert 08. mai 2015
Arkitekt Tone Selmer-Olsen reiser til Nepal for å bidra i krisearbeidet. Med seg i bagasjen har hun viktig lærdom fra Haiti.

- De midlertidige løsningene blir ofte varige, forteller Selmer-Olsen, som mener at man allerede nå må tenke langsiktig.

- Ambisjonen må være å bygge opp igjen på en måte som er jordskjelvsikkert, legger hun til. 

Hun er utsendt fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP for å støtte International Organization for Migrations (IOM) organisering av leire og midlertidige bosteder. IOM jobber for å nå ut til de områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet 25. april, slik som Gorkha og Sindhupalchok, der rundt 90% av bebyggelsen er ødelagt.

Arkitekt Tone Selmer-Olsen får en oppdatering fra NORCAP-rådgiver Jørn-Casper Øwre før avreise til Nepal. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

- Mange vil bli boende i midlertidige leire. For at de skal få en best mulig bosituasjon er de tiltakene man gjør nå viktige. Da må vi tenke både på det tekniske, slikt som vann- og sanitærsystemer, men det er også viktig med god, sosial infrastruktur og at folk har mulighet til å komme tilbake til noe som kan ligne et hverdagsliv, forklarer arkitekten før avreise.

- Vi skal gjennomføre befaringer og foreslå tiltak som kan bidra til en positiv og bærekraftig langsiktig utvikling, legger hun til.

Uoversiktlig

Er du forberedt på det som venter?

- Det er vanskelig å vite hva man kan forvente seg. Det er en veldig kaotisk og uoversiktlig situasjon. Det er mange landsbyer hjelpen fremdeles ikke har kommet fram til. Jeg er spent på å se, svarer Selmer-Olsen.

Hun har brukt de siste dagene på å få en forståelse for nepalsk kultur, hva som er viktig for nepalesere og hva slags ting de samles rundt.

Haiti

NORCAP-utsendingene Håkon Valborgland, Tone Selmer-Olsen og Håvard Breivik i møte med kronprins Haakon i Nepal under et besøk i oktober 2012. Både Selmer-Olsen og Breivik er nå utsendt til Nepal for å bidra i nødhjelpsarbeidet der. Foto: Flyktninghjelpen/Åshild Falch

Selmer-Olsen har solid erfaring, både som arkitekt og med tidligere krisearbeid.

- Jeg var i Haiti i 2010, sju måneder etter jordskjelvet der. Også var jeg tilbake i 2012. Så jeg har jobbet med jordskjelvrammede områder både i krisefasen og under i gjenoppbyggingsfasen, forteller hun.

I 2012 jobbet hun med å designe planløsninger for å etablere gode, offentlige rom i hovedstaden Port-au-Prince, bygget for å kunne stå imot nye møter med naturkreftene.

Hva slags lærdom tar du med deg fra Haiti?

- At man må jobbe tverrfaglig. Det er viktig at man har deltagende prosesser og at man forsøker å samarbeide godt på tvers av organisasjoner og fagfelt, sier Selmer-Olsen.