Den åtte år gamle syriske flyktningjenta Aya, en ung mann og Ayas mor kom til Kos som båtflyktninger i sommer. De er blant de over 170.000 syriske flyktningene som så langt har kommet til Europa over Middelhavet i år. Foto: Pål Nesse/Flyktninghjelpen

10 spørsmål og svar

Ane Høyem, Hanne Eide Andersen, Pål Nesse|Publisert 23. okt 2015
Hvor kommer de fra? Hvordan reiser de? Hvem er flyktningene? Flyktninghjelpen får mange spørsmål om tall og fakta om flyktningkrisen i Europa. Her er svar på 10 av de mest stilte spørsmålene.

1. Hvor mange har krysset Middelhavet i år?

Over 744.000 mennesker har så langt krysset Middelhavet i år.  Av disse har 601.000 kommet til Hellas, og 140.200 har kommet til Italia og rundt 2700 til Spania, viser tall fra FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR)

2. Hvilke båtruter går over Middelhavet?

Tre hovedruter: Den østlige fra Tyrkia til de greske øyene har stått for det meste av den generelle økningen i trafikken over Middelhavet. Både den vestlige ruten fra Tanger i Marokko til Spania og den sentrale Middelhavsruten fra Tripoli i Libya til Italia og Malta har hatt en nedgang.

Les mer: Informasjon om de ulike rutene og kart hos IOM.

3. Hvor mange har mistet livet i Middelhavet i år?

IOM rapporterer at 3329 har mistet livet (30.oktober 2015).

4. Hvor mange reiser nordover i Europa?

Akkurat hvor mange som er på tur nordover vet man ikke fordi mange ikke har registrert seg. Men i slutten av oktober har over 100.000  søkt asyl i Sverige og 17.800 i Norge . UDIs anslår foreløpig at totalt antall for 2015 vil bli 20.000 – 25.000.

I Østerrike har 57.000 søkt asyl i midten av oktober. Tyskland forventer totalt 800.000 i 2015, hvorav rundt 40 prosent vil være i hovedsak grunnløse asylsøkere fra europeiske land.  

Les mer: UNHCRs oppdaterte statistikk over antall syrere som har søkt asyl i ulike land i Europa. 

5. Hvilke ruter reiser de fra Hellas?

Den vanlige ruta er fra Athen, eventuelt Tessaloniki, opp til Makedonia, videre til Serbia, Kroatia, Slovenia og Østerrike. Man drar enten i bil, i buss eller tar toget. Mange krysser grensene til fots. 

Les mer: 5000 mennesker krysser grensen hver dag.

6. Hvor mange har kommet til Norge fra Russland via Storskog i Finnmark?

De siste tallene fra politiet i Finnmark/UDI viser at så langt i år har 1685 asylsøkere kommet til Norge via Storskog. 501 av disse kom i løpet av forrige uke (merk, per 23. oktober 2016).

7. Hvorfor kommer det så mange til Europa akkurat nå?

Mottakskapasiteten i Syrias naboland er sprengt og FN og hjelpeorganisasjonene mangler penger til nødhjelpsarbeidet. Det gjør at flere syrere får innskrenkede rettigheter og kutt i nødhjelp som mat, skole, helsetjenester og trygt husly. I krigens femte år er det ingen utsikter til fredelig løsning i hjemlandet, og kort vei fra Tyrkia til Hellas gjør at mange syriske flyktninger ser Europa som sin eneste mulighet og håp om en levelig fremtid.

Les mer: Derfor flykter de til Europa.

8. Hvem er de som kommer til Europa?

51 prosent kommer fra Syria, 16 prosent fra Afghanistan, 6 prosent fra Eritrea og 5 prosent fra Irak, mens 3 prosent kommer fra Nigeria. 2 prosent fra Pakistan, 2 prosent fra Somalia og 1 prosent fra Sudan, 1 prosent fra Gambia og 1 prosent fra Bangladesh, viser UNHCRs data

Les mer: Rundt 70 prosent av de som kommer via Hellas er fra Syria.

9. Hvorfor er det så mange menn?

Av alle som har kommet til Europa så langt, er 65 prosent menn, 14 prosent kvinner og 20 prosent barn.
Farligere fluktruter, sikkerhetsrisikoen på reisen, frykt for tvangsrekruttering og krigspress er blant årsakene. Mange kommer også fra patriarkalske samfunn der mannen er familiens overhode og ofte den eneste som har pass.

Les mer: Derfor er de fleste asylsøkere menn.

10. Hvor mange er på flukt fra krigen i Syria?

4,1 millioner syrere er nå registrert som flyktninger i nabolandene Irak (245.000), Jordan (629.000), Libanon (1,07 millioner), Tyrkia (2 millioner) og Egypt (128.000), i følge UNHCR. I tillegg er 7,6 millioner mennesker på flukt fra krig og nød internt i Syria. Totalt har litt over 500.000 syrere søkt asyl i Europa.  Dette betyr at kun 4  prosent av alle syrere på flukt har kommet til Europa.

Les mer: Slik hjelper Flyktninghjelpen syrere på flukt.

Slik hjelper Flyktninghjelpen i Middelhavskrisen.

SLIK KAN DU HJELPE

 

Saken ble sist oppdatert 2. november 2015. Merk at tallene øker heler tiden, og statistikken kan henge noe etter. Noen ganger kan tallene endres fra dag til dag eller uke til uke. (Kilder: UNHCR, IOM, Frontex, Eurostat, UDI, Svenska Imigrationsverket)