Amar (9) has fled from Syria together with her mother. They hope to get to Sweden - where Amar´s father already is. The photo is from Chios, Greece. 

See also video interview.

Photo: Tiril Skarstein, NRC
Syriske Amar (9) er på flukt mot Sverige sammen med sin mamma og søsken. Pappaen hennes har allerede reist i forveien. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

I fars fotspor

Tiril Skarstein|Publisert 20. jan 2016
- Jeg håper vi kan være sammen med pappa igjen, sier Amar (9). Etter at hennes far kom seg helskinnet til Sverige, har resten av den syriske familien begitt seg ut på en farefull ferd mot Europa.

- Det var en stor båt, men vi var rundt åtti mennesker. Jeg trodde vi skulle dø, sier den unge jenta.

Hun har nettopp ankommet den greske øya Chios, etter å ha flyktet med båt fra Tyrkia. Det har vært en lang reise, som egentlig startet tilbake i Homs i Syria, flere år tidligere.

- Det var veldig fint i Homs. Jeg likte det så godt. Men så kom krigen, de drepte mennesker og jeg mistet broren min, sier Amar.

Familien flyktet til Jordan, hvor de måtte kjempe for å få endene til å møtes. Amars far dro senere til Sverige, og nå følger familien i hans fotspor, fra Jordan til Tyrkia, over Middelhavet og opp gjennom Europa.

3700 mennesker omkom på vei over havet mot Europa i fjor. Mange reiser i små, overfylte båter. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

Gjenforening

- Vårt nødhjelpsteam på Chios møter kvinner og barn som nå tar fatt på den farlige reisen over havet for å bli gjenforent med sine ektemenn og fedre som har reist i forveien og gått opp løypa. Dersom disse familiene fikk rett til familiegjenforening i stedet, kunne vi redusert antallet barn som drukner i Middelhavet, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse.

I fjor omkom mer enn 3700 mennesker på vei til Europa. Siden unge Alan Kurdi (3) ble funnet druknet på en strand i Tyrkia - et bilde som rystet en hel verden – har hundrevis av andre barn mistet livet på den farlige overfarten.

For flyktningene er familiegjenforening en av få lovlige veier til i Europa. Når familiegjenforening innvilges, kan kvinner og barn reise på vanlig måte, i stedet for å måtte ty til smuglere.

- Det er både billigere og sikrere. Vi vet også at det er lettere for flyktningene å starte arbeidet med å bli integrert der de er, når de får være sammen med familien, sier Nesse.

I en park på den greske øya Chios leker syriske Majed (10) med sin slektning Abul Razak (3). Majed venter på å bli registrert slik at han kan reise videre mot Sverige og bli gjenforent med faren, som har reist i forveien. Les hans historie her. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

Strengere regler

Men flere land diskuterer nå strengere regler for familiegjenforening.

I Norge har regjeringen foreslått at flyktninger skal måtte ha fire år i jobb eller utdanning, før de kan få familiegjenforening.

I Danmark har de forslått å gå fra ett år til tre år.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anbefaler i et høringssvar at regjeringen trekker forslaget tilbake, ettersom en langvarig separasjon av barn og foreldre kan få ødeleggende konsekvenser for flyktningbarnas liv videre, skriver danske Ritzau.

Høykommissæren anbefaler at familiegjenforening bør finne sted så tidlig som mulig.

Flyktninghjelpen er også negativ til de foreslåtte innstrammingene.

-De eneste som vil tjene på strengere regler for familiegjenforening er smuglerne, sier Nesse.

Fremtid i Sverige

På Chios leker Amar med noen venner i parken, mens de venter på å bli registrert og fortsette ferden mot Sverige. Hun har overlevd den tøffeste delen av reisen.

- Jeg vet ikke mye om Sverige. Men pappa har fortalt meg at vi kommer til å få det bra, forteller hun.