Photo: NRC/Ingrid Prestetun
Les billedteksten Bilde: Flyktninghjelpen/Ingrid Prestetun

Vårt arbeid i Mali

I Mali har vold og angrep fra væpnede og radikale grupper tvunget flere tusen på flukt. Flyktninghjelpen jobber for å hjelpe de rammede.

Så mange fikk hjelp i 2017

73.703
Mennesker fikk utdanning
123.417
Mennesker fikk matsikkerhet
847
Mennesker fikk husly
18.497
Mennesker fikk rettshjelp

Humanitært overblikk

I 2012 tok radikale grupper kontroll over Malis nordlige regioner, og over en halv million maliere ble drevet på flukt fra hjemmene sine. Rundt 150.000 mennesker flyktet til nabolandene, og hundretusener ble fordrevet inne i landet. I 2013 tok franske militærstyrker tilbake kontrollen over viktige områder i nord, og maliere på flukt begynte å returnere til hjemområdene. Myndighetene og væpnede grupper startet fredsforhandlinger i 2014, men konflikten i nord fortsatte, og over hundre tusen mennesker kunne ikke vende hjem. I juni 2015 ble det inngått en fredsavtale mellom de to store væpnede koalisjonene og den maliske regjeringen. Siden har myndighetene gradvis økt tilstedeværelsen sin i de nordlige regionene og tilbyr nå viktige offentlige tjenester i de største byene. Mange mer fjerntliggende områder mangler fortsatt helsetjenester og andre viktige offentlige tilbud, og noen regioner er på randen av konflikt. Befolkningen i nord opplever fortsatt vold, fattigdom og matmangel, og antallet internt fordrevne øker stadig.

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen gir kortsiktig og langsiktig hjelp til maliere på flukt og mennesker som er rammet av konflikten nord i Mali. Vi samarbeider med lokalsamfunn, ofte i utilgjengelige områder, for å bidra til å dekke umiddelbare behov som vann og mat.

Vi jobber for å øke oppmerksomheten rundt krisen i Mali for å sørge for finansiering til det humanitære arbeidet, og for at det internasjonale samfunnet skal sette krisen på dagsorden.

Slik jobber vi i Mali:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
165.428
Totalt antall som har flyktet til landet:
17.593
Totalt antall internt fordrevne:
38.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
11.693
Nye flyktninger til landet i 2017:
454
Nye internt fordrevne i 2017:
35.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.