Zaatari flyktningleir i Jordan, 2012. Tusenvis av flyktninger ankom Jordan fra Syria, og leiren er nå en av verdens største flyktningleirer. Bilde: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

700.000 nye syrere på flukt

Kristine Kolstad|Publisert 24. apr 2018
2017 ble et av de verste årene i Syria-krisen, og 2018 er i ferd med å bli like ille for sivilbefolkningen: Så langt i år har konflikten drevet over 700.000 syrere på flukt i landet.

Sivilbefolkningen i Syria opplever stadige angrep som fører til tap av liv og ødelegger viktig infrastruktur, som skoler og sykehus. 2,7 millioner syriske barn i regionen har fortsatt ikke mulighet til å gå på skolen. 7,3 millioner syrere lever i områder med stor eksplosjonsfare, som følge av angrep eller gamle, udetonerte miner, granater og bomber.

Vi lever i elendige forhold.
Sundos*, syrisk flyktning i Libanon

Nødhjelpsresponsen i regionen er svært underfinansiert, og internasjonale bistandsorganisasjoner advarer nå om at de ikke vil være i stand til å møte de svimlende behovene.

Sundos*, 40, har bodd i Libanon i fem år. Hun er gift, og har syv barn: to døtre og fem sønner. I teltet hennes bor det tre familier. For noen få dager siden ble kjøkkenet i teltet deres oversvømt, og familiene klarer ikke å reparere det på egenhånd.

– Vi trenger treplanker så vi kan få et mer solid hjem. Vi trenger også hjelp til å bli kvitt vannet på kjøkkenet, forklarer hun. – Humanitære organisasjoner hjelper til i blant. Det hadde vært bedre om de hadde hjulpet hver måned. Alle her sulter. Barna våre spør om små ting vi ikke kan gi dem, fordi vi ikke har penger.

 

Sundos*, 40, har bodd i Libanon i fem år. Hun er gift og har syv barn; to døtre og fem sønner. Bilde: Nadine Malli/Flyktninghjelpen

 

Syria-konferanse i Brussel

Vi trenger handling, ikke bare prat.
Carsten Hansen, regionaldirektør i Flyktninghjelpen

Tirsdag og onsdag møtes giverland og regionale aktører i Brussel til en konferanse om politikkutforming og finansiering for Syria og regionen. Disse må gripe muligheten til skape endring for millioner av syrere i det konfliktrammede landet og i nabolandene.

– Vi trenger handling, ikke bare prat, sier Carsten Hansen, regionaldirektør i Flyktninghjelpen. – Nå er tiden inne for at tidligere forpliktelser om å beskytte mennesker på flukt og om å finansiere nødhjelpsresponsen følges opp.

Humanitære organisasjoner opplever at tilgangen til hjelp har blitt systematisk svekket eller blokkert av stridende parter i Syria, som bevisst skader sivile og gjør humanitære nødhjelpsarbeidere til mål. Samtidig risikerer hundretusenvis av syrere å bli tvunget til å returnere til usikre, ødelagte nabolag fulle av sprengstoff og uten grunnleggende sosiale tjenester, eller til områder hvor kamper fortsatt pågår.

 

–  Vi trenger internasjonal støtte

Flyktninghjelpen er en av svært få organisasjoner som jobber over hele Syria. Vi tilbyr nødhjelp, midlertidig og langvarig hjelp til syrere, og er vitne til de enorme humanitære behovene som må dekkes.

–  Vi er helt avhengige av våre støttespillere som finansierer arbeidet vårt. Vi er nå i en situasjon hvor vi ikke har nok penger til å dekke de grunnleggende behovene i Syria. Derfor er Syria-konferansen i Brussel så viktig. Den bidrar til å mobilisere internasjonalt engasjement for Syria og menneskene som lider som følge av konflikten, sier vår landdirektør i Syria, Thomas White.

–  For hver familie er det ikke snakk om mye penger, forklarer Thomas. – For eksempel kan vi sørge for rent vann og gode sanitærforhold for én person for i underkant av 800 kroner. For 1200 kroner kan vi gi dem skikkelig husly.

 

Abu Ahmed* ønsker å returnere til hjemstedet sitt i Syria. Bilde: Flyktninghjelpen

 

Om hjemstedet hans blir trygt, er mat, vann, gode sanitærforhold og husly alt Abu Ahmed* trenger for å kunne returnere hjem. – Dette er hovedårsakene til at jeg ikke drar hjem nå, sier han. De siste årene har Abu bodd i en teltleir inne i Syria. – Jeg håper Gud hjelper oss å gjenoppbygge landet vårt så folk kan dra hjem. Alt vi vil er å forlate disse teltleirene, dra hjem og være venner.

Landdirektør Thomas White har klare forventninger til Syria-konferansen. –  Vi trenger finansiell støtte fra giverland til å fortsette arbeidet vårt i Syria. For Syrias framtid og for den syriske befolkningens skyld trenger vi denne støtten NÅ.

 

* navnene er endret av sikkerhetshensyn.