Flyktninghjelpens ansatte registrerer nylig fordrevne familier fra Hodeidah slik at de får mat, vann og medisinsk hjelp. Bilde: Husain Jabhan/Flyktninghjelpen

Fra vondt til verre i Jemen

Kristine Kolstad|Publisert 18. jul 2018
Situasjonen for sivile i Jemen blir mer kritisk for hver dag som går. Til tross for matmangel og bombing av sivile mål velger mange å bli i hjemmene sine. De som drives på flukt risikerer også livet, og har ingen garanti for at de vil få livsnødvendig hjelp.
Hvorfor er Hodeidah så viktig? Les mer om krisen her.

I juni annonserte den Saudi-ledede koalisjonen at den vil erobre havnebyen Hodeidah ved bruk av militær makt, og mer enn 35.000 familier av områdets 3,2 millioner innbyggere har blitt fordrevet siden 1. juni. De fleste har likevel ikke lyst eller mulighet til å flykte og etterlate hjemmene sine og alt de eier.

Flyktninghjelpens ansatte jobber på spreng med å sikre fortsatte forsyninger av mat og nødhjelp og å nå fram med hjelp til de mest sårbare.

- Folket i Hodeidah lever fortsatt i limbo, og må bestemme seg for om de skal flykte – og etterlate seg jobb, venner og eiendeler – eller om de skal bli, uten at noen kan garantere for sikkerheten deres, sier Suze van Meegen, rådgiver for Flyktninghjelpen i Jemen.

Selv om et fullskala militært angrep på Hodeidah er satt på vent mens diplomatiske samtaler pågår, kan konflikten eskalere fort, understreker van Meegen. I mellomtiden forverres forholdene for sivile og hjelpearbeidere på bakken.

Mange tvinges på flukt flere ganger

Vedvarende krigshandlinger har tvunget mange til å flykte for livet flere ganger. Ingen vet når de vil være i stand til å vende hjem.

– I går møtte vi en gruppe nylig fordrevne mennesker i Hajja. De hadde ikke fått med seg annet enn de klærne de stod og gikk i. De hadde søkt tilflukt under trær for å unngå den brennende sola og bitende sandstormer, sier Flyktninghjelpens Hussein Qais, som jobber med å skaffe folk mat.
 

Denne familien har blitt fordrevet hele tre ganger – fra Haradh til Midi og så tilbake til Abs-distriktet hvor de er nå. Bilde: Hassan Mamoon/Flyktninghjelpen

 
Mange har blitt fordrevet både to og tre ganger. – Folk lever i konstant frykt for at konflikten skal drive dem på flukt nok en gang, legger han til. – Da jeg møtte familier i Abs-distriktet hørte jeg stadig vekk skyting og nedslag av raketter.

Jemenittiske hjelpearbeidere hjelper folket sitt som lever i dyp nød, mens aktører utenfor Jemen bestemmer hva som skjer videre.
Suze van Meegen
Les også: Dette er en menneskeskapt krise

Konflikt og bevegelsesrestriksjoner har gjort det vanskelig å nå ut til mennesker som trenger livreddende hjelp.

- Også våre ansatte frykter for sikkerheten til familiene sine, og de er rystet over det enorme behovet for nødhjelp i Hodeidah, men de fortsetter å komme på jobb hver dag, sier van Meegen.

Les også: Når livredderne blir drept

Som en viktig humanitær aktør i landet, arbeider vi for en våpenhvile og en slutt på restriksjoner som rammer humanitære organisasjoners tilgang til å hjelpe sivilbefolkningen.
 

Mange av veiene inn og ut av Hodeidah er nå stengt. Bilde: Flyktninghjelpen

 
Flere hundretusen har behov for akutt nødhjelp

Folket i Hodeidah har desperat behov for mat, vann og medisiner. Flyktninghjelpen støtter de mest sårbare med penger, slik at de kan skaffe seg det mest livsnødvendige. - Vi registrerer de fordrevne og skaffer mat, penger, husly og hygieneprodukter til folk så raskt som mulig, forteller Ali Aljhajori, som leder vårt beredskapsteam i Hodeidah.

I mellomtiden stiger temperaturene opp mot 40 grader i Hodeidah, hvor vannforsyningen har blitt kuttet i store deler av byen. Mange mennesker er avhengig av vann fra brønner ved moskéene, og risikoen for forurensning er høy – det har vært 162.000 antatte tilfeller av kolera siden april 2017.

Våre team jobber nå døgnet rundt for å gjenoppta arbeidet vårt rettet mot kolerautbruddet i Hodeidah, etter at de lokale myndighetene har satt dette arbeidet på vent av sikkerhetsmessige årsaker.

Vi er svært bekymret for dem som har måttet flykte fra hjemmene sine.
Ali Aljhajori
Vi deler ut nødhjelpspakker som blant annet inneholder vannkanner, madrasser, tepper, såpe og kjøkkenutstyr til familiene med størst behov. Bilde: Flyktninghjelpen

 
Økonomisk kollaps

Mens trusselen om økte kamphandlinger og vold driver folk på flukt fra hjemmene sine og hindrer dem fra å jobbe, har titusener mistet sine faste inntekter. Akutt varemangel har også ført til at prisene har skutt i været og de fleste er uten penger til å skaffe seg det mest grunnleggende. Nå frykter befolkningen at krigshandlingene skal føre til at havnen i Hodeidah blir stengt og blokkere forsyninger av mat og medisiner.
 

Et av Flyktninghjelpens varehus i nærliggende Hajja. Lageret er fylt opp og vi er i beredskapsmodus. Bilde: Husain Jabhan/Flyktninghjelpen

 
Flyktninghjelpen jobber på spreng med å sikre og øke forsyningen av mat og annen nødhjelp i Jemen. Vi er klare til å øke distribusjonen vår om situasjonen forverrer seg. Inntil videre arbeider vi med å assistere de nylig fordrevne, hvor vi prioriterer de mest sårbare. - De fordrevne familiene frykter for livene sine og de vet ikke hvordan de skal klare å overleve uten tilgang på humanitær hjelp, forklarer Ashraf Alshehari, som leder vårt arbeid med husly i Jemen.

- Hvis ingenting gjøres nå, vil folk bli avhengig av humanitær hjelp i lang tid fremover, legger Aljhajori til.