Marlon Langeland på vei til en liten landsby i Colombia som ble angrepet i 2017. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen.

— Colombianere lever fortsatt i konstant frykt for væpnede angrep

Publisert 09. okt 2018
SKAM-skuespiller Marlon Langeland (19) har den siste uken møtt jevnaldrende ungdom som er tvunget til å leve et liv på flukt fra den brutale volden i Colombia.

— Ungdommene jeg har møtt denne uken forteller meg at de enda ikke har opplevd fred på kroppen eller der de bor. Jeg kan forstå hvorfor folk mister håpet etter to år, sier Marlon. Den unge skuespilleren møtte jenter og gutter på sin egen alder under innspillingen av Instagram TV-serien "Marlon's Journey" som streames på Flyktninghjelpens Instagram-konto @nrc_flyktninghjelpen.

Nesten to år etter at fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og den væpnede gruppen FARC ble signert, øker volden i Colombia 

Den pågående konflikten er i ferd med å sette en ny generasjon unge mennesker i fare. I Colombia er over 1,6 millioner ungdommer på flukt. I tillegg til å miste familie og venner, har mange blitt utsatt for tortur eller seksuell vold.

I Chocó-regionen vest i Colombia møtte Marlon Jhoana, Nilson og Leidy Tatiana som nylig flyktet fra et væpnet angrep på landsbyen deres. Alle mistet familiemedlemmer under angrepet. To av Jhoanas brødre ble drept.

— Jeg forstår ikke hvorfor dette skjedde med oss. Jeg er fremdeles redd for å gå utendørs. Det som skjedde med familien min kan også skje med meg hvis jeg drar tilbake, sier Jhoana. 

Det er ingen igjen i landsbyen hennes. Antall massefordrivelser som denne har økt med over 110 prosent bare i år. 

— Hvordan kan du fortsette å gå på skolen og håpe på en bedre fremtid etter å ha mistet ikke bare én, men to brødre? Du har blitt tvunget på flukt fra hjemmet ditt, og kan aldri vende tilbake. Du lever hver dag i frykt for at det skal skje igjen. Ingen fortjener å bli utsatt for noe så forferdelig, sa Marlon etter å ha møtt Jhoana.

En fredsavtale med FARC alene har ikke vært nok til å få slutt på konflikten. I 2018 har antallet angrep på sivile steget med over 30 prosent det første halvåret sammenlignet med i fjor.  

— Ungdom som er rammet av konflikten har rett til utdanning, yrkesopplæring og jobbmuligheter, men disse rettighetene er foreløpig bare på papiret, sier Flyktninghjelpens landdirektør, Christian Visnes. 

Han mener Marlon Langelands innsats i Colombia bidrar til å gi en viktig stemme til ungdom på flukt. — Marlons reise er en mulighet til å skape oppmerksomhet rundt den humanitære situasjonen i Colombia. For å oppnå varig fred må vi gi de unge som er rammet av konflikten en grunn til å tro at de kan få en trygg og bedre fremtid, sier han.