Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

Etiopia topper liste over flest nye internflyktninger i 2018

Publisert 12. sep 2018
Etiopia er det landet hvor flest mennesker ble tvunget på flukt i eget land i løpet av første halvdel av 2018, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) publisert i dag.

Om lag 1,4 millioner etiopiere ble tvunget til å flykte fra konflikter i landet mellom januar og juni i år, viser rapporten. Dette skyldes i stor grad nye etniske sammenstøt i regionene Gedeo og Vest-Guji i det sørlige Etiopia, og vold på den interne grensen mellom regionene Oromia og Somali.

–Det er utrolig at 1,4 millioner mennes­ker på flukt fra vold ikke skaper internasjonale overskrifter. Verden lukker øynene for krisen i Etiopia, sier Nigel Tricks, regionaldirektør for Flyktninghjelpen i Øst-Afrika.

–Vi møter familier som har flyktet fra kampene og som bor under forferdelige forhold. Det internasjonale samfunnet har i altfor liten grad bidratt med penger for å hjelpe dem.

Myndighetene i Etiopia og hjelpeorganisasjoner jobber for å svare på krisen, men matforsyning, vann- og helsetjenester er overbelastet. De berørte områdene var allerede blant de mest folketette i Etiopia, og tilstrømmingen av mennesker dobler nå befolkningen i enkelte områder. Det er regntid i landet, og dette forverrer levekårene og gjør det vanskelig å drive hjelpearbeid.

Den etiopiske regjeringen arbeider for å skape fred og sikkerhet. Denne prosessen og støtten til snarlig retur av mennesker på flukt er prioriterte oppgaver i tiden som kommer. Noen familier har begynt å vende tilbake til sine hjemområder i Gedeo og Vest-Guji, men mange hus er ødelagte.

–Folk forteller oss at de ønsker å reise hjem, men de har flyktet uten noen eiendeler og trenger å vite at de får støtte til å gjenoppbygge livene sine. Det er viktig at retur er frivillig og bærekraftig. Familier må også kunne være trygge på sikkerheten i områdene de reiser hjem til, sier Tricks.

Volden har også blusset opp i grenseområdet mellom Oromia- og Somali-regionene, der 200.000 mennesker ble tvunget til å flykte i første halvdel av 2018. Ytterligere 500.000 mennesker flyktet i dette området i siste kvartal i 2017. Nesten alle områder langs den interne grensen er påvirket. Deler av grensen er sårbare områder med matmangel og vanskelig tilgjengelige, som forverrer situasjonen.