Disse brudekjolene finner vi i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Her er det få eller ingen som feirer Valentinsdagen. Uoffisielt er den avlyst. Her blir syriske flyktningjenter helt ned i 13-årsalderen giftet bort. Foreldrene vil jentenes beste, men resultatet blir ofte det motsatte. Barneekteskap er et globalt fenomen, men når familier drives på flukt tvinges flere unge jenter til å gifte seg i ung alder. Foto: AP Photo/Reem Saad/NTB Scanpix

Kjærligheten er ikke til salgs

Roald Høvring|Publisert 08. feb 2019
Valentinsdagen er dagen handelsstanden forsøker å overbevise deg om at du kan kjøpe kjærlighet. Den dystre virkeligheten for mange jenter på flukt er at de selv er produktet, og kjærligheten er byttet ut med tvang.

Det nærmer seg Valentinsdagen 14. I løpet av denne ene dagen vil vi her i Norge bruke mer enn én kvart milliard kroner på blomster, kino sjokolade, restaurantbesøk og mer eller mindre unyttige gaveartikler. Og dette er penger som kommer på toppen av en vanlig salgsdag. Men som de fleste vet: Kjærlighet kan ikke kjøpes for penger.

Hvert år blir 12 millioner jenter verden over gift før de er 18 år. Det tilsvarer 23 jenter hvert minutt eller nærmere én jente hvert andre sekund. Og jenter på flukt er mest utsatt for disse overgrepene.

Les historien om den syriske flyktningjenta Dima som ble tvunget til å gifte seg som 13-åring. 

Ikke salgsvare

- Flyktninghjelpen vil med kampanjen «Kjærlighet: Ikke en salgsvare» minne om nestekjærlighet og de millioner av unge jenter som ikke får lov til selv å velge den man vil dele livet med, sier Gro Kirkeby, digital kommunikasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen.

JOBBER MOT BARNEEKTESKAP: Den syriske flyktningjenta Omayma al Hushan var 14 år da hun tok initiativet til økt innsats for å forhindre barneekteskap blant syriske flyktningjenter. Dette skjedde etter at hennes beste venninne ble giftet bort. Her leker hun sammen med en venninne i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/NTB Scanpix

     

- Hva ønsker dere å oppnå med kampanjen?

-  Muligheten til å velge en partner er ikke et valg, det er en rettighet. Vi må si ifra om at kjærligheten ikke er til salgs, og at det å gifte bort barn er et alvorlig brudd på barns rettigheter. Ikke minst er det et uttrykk for en utrolig vanskelig situasjon, der mange foreldre på flukt føler seg tvunget til å gifte bort døtrene sine, fordi de ikke selv har råd til å gi dem en trygg oppvekst, sier Kirkeby.

- Hva er det som er så galt med Valentinsdagen og å vise kjærlighet ved å gi blomster eller sjokolade i gave til noen man er glad i?

- Vi ønsker ikke å begrense folks mulighet til å vise kjærlighet, men heller gi de alternativer til sjokoladen og blomsterkvasten. 1 av 4 briter sier de heller ønsker at kjæresten gir til veldedighet, enn at de får en gave selv på Valentinsdagen. Vi tror nordmenn tenker på samme måte, og at mange gjerne vil bruke en dag som denne til å vise nestekjærlighet for flere enn sine nærmeste.

En fjern drøm

Norske jenter venter i gjennomsnitt til de er om lag 32 år før de gifter seg. De vil gjerne leve ut ungdomstiden, de vil skaffe seg en utdanning først og de vil selv velge hvem de skal gifte seg med.

- Slik er det ikke for alle jenter, og for jenter på flukt er ofte det å kunne være et barn, få en utdanning eller velge sin partner, en fjern drøm, understreker Kirkeby.

- Mange land herjet av krig og voldelige konflikter har tradisjon for at jenter gifter seg unge, men når familier drives på flukt øker risikoen for at flere jenter giftes bort i svært ung alder. I dag ser vi at antallet barnebruder øker dramatisk blant syriske flyktninger.

Kirkeby viser til at Flyktninghjelpen jobber med å forhindre dette på flere måter:

Dette gjør Flyktninghjelpen for blant annet å beskytte jenter på flukt og hindre at de giftes bort i ung alder:

  • Sørger for at jenter på flukt får utdanning og et tryggere fritidsmiljø.
  • Sørger for å bedre familienes økonomi.
  • Gir informasjon og driver holdningsskapende arbeid.
  • Gir fri rettshjelp og hjelper til med å fremskaffe nødvendige dokumenter.