Mary Ayak Deng (70) bor med fire barnebarn i Twic East i Jonglei i Sør-Sudan. Hun får sorghum-mel av Flyktninghjelpen og Verdens matvareprogram. - Vi spiser små porsjoner, slik at maten varer lenger, forteller hun. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Sult rammer 1,6 millioner mennesker i Sør-Sudan

Publisert 28. feb 2019
Konflikt, kombinert med tørke, har ført til en forverring av sultkrisen i Sør-Sudan. Flyktninghjelpen advarer om at det nå haster å få frem nødhjelp, slik at man kan forhindre en katastrofe.

Totalt er 6,4 millioner mennesker i Sør-Sudan rammet av matkrise, hvorav 1,6 millioner allerede opplever ekstrem sult, ifølge en ny rapport fra IPC, et nettverk med ansvar for matvaresikkerhet. Tallene er forventet å øke de nærmeste månedene, hvis ikke nødhjelp når frem i tide.

– På tross av fredsavtalen som ble signert for fem måneder siden, fortsetter konflikten å påvirke livene til flere hundre tusen mennesker. Ikke bare gjennom frykten for vold, men også gjennom gnagende sult, og smerten ved å se sine egne barn sulte, sier Sirak Mehari, fungerende landdirektør for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan.

For 45.000 mennesker i det som tidligere var delstatene Jonglei, Lakes og Unity har sultkrisen alt nådd katastrofe-nivå, det høyeste nivået man opererer med.

– Mange har måttet flykte fra gårdene sine på grunn av kamper. Andre er redde for å dyrke sin egen jord og sikkerhetssituasjonen hindrer mange fra å fiske. Mangel på regn har forverret situasjonen ytterligere. Resultatet er matmangel og ekstrem sult, forklarer Mehari.  

Antallet barn som lider av akutt underernæring er forventet å nå 860.000 i løpet av året, ifølge rapporten.

– Hvis jeg er sulten er det OK, men barna skal ikke måtte oppleve dette, sier Duom Deng Biar, en mor i Twic East, Jonglei, et av områdene Flyktninghjelpen jobber, og hvor dårlige avlinger har ført til at mange mennesker nå er rammet av sult.  

– Det er hjerteskjærende at barn sulter i et land som er så rikt på naturressurser, sier Mehari.

– Vi ber alle partene i konflikten om å sikre hjelpeorganisasjoner trygg tilgang til mennesker i desperat nød. I tillegg må sivile få lov til å trygt dyrke jorda, fiske og ta del i annen næringslivsvirksomhet. Slik kan vi unngå gjentatte runder med matmangel og sult som har herjet Sør-Sudan i årevis, sier Mehari.

Nødhjelpsappellen for Sør-Sudan er kritisk underfinansiert. Flyktninghjelpen ber innstendig giverland om å trappe opp støtten til nødhjelp.