Ahmed Sa’afol Ahmed Abdullah
Foto: Karl Schembri/NRC

Krigen i Jemen fortsetter på tross av våpenhvilen

Publisert 15. mar 2019
Tre måneder etter våpenhvileavtalen som ble signert i Stockholm av Jemens stridende parter, fortsetter kraftige sammenstøt å drepe, skade og tvinge sivilbefolkningen på flukt.

Den siste uken har minst 22 sivile blitt drept av luftangrep - 12 av disse var barn - mens titalls flere er skadet. I deler av Jemen er flere tusen mennesker fanget i kryssilden uten mulighet til å flykte i sikkerhet eller motta livsnødvendig nødhjelp. De siste seks månedene har 203.000 mennesker flyktet til Hajjah, et område som ble rammet av 51 luftangrep bare i februar.

– Stockholm-avtalen henger i en tynn tråd mindre enn tre måneder etter at våpenhvilen tredde i kraft. Hvis konflikten eskalerer nå er det stor fare for at havnen i Hodeidah blir stengt og at livsviktige forsyninger blir stoppet. Dette kan få katastrofale følger for over 24 millioner jemenitter som er helt avhengig av nødhjelp for å overleve, sier Nigel Tricks, Flyktninghjelpens regionaldirektør som nylig besøkte det krigsherjede landet.

Mange mennesker i nød lever fremdeles uten tilgang til tilstrekkelig hjelp. Mangel på vann i områdene som mennesker på flukt kommer til fører til dehydrering, og dødelige sykdommer som kolera, malaria og diaré går ubehandlet uten tilgang på helsetjenester og medisiner.

Mangelen på tillatelse fra myndighetene og den høye sikkerhetsrisikoen har hindret humanitære organisasjoner fra å kunne hjelpe mennesker i nød nær konfliktens frontlinjer. Siden 10. mars har det ikke vært mulig å levere matforsyninger til Abs og Kushar distriktene, noe som rammer over 60.000 mennesker i nød.

– Flyktninghjelpen fordømmer den pågående volden og ber om at Jemens stridende parter opprettholder våpenhvilen og umiddelbart stopper å drepe og skade sivile, sier Tricks.