Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Nigeria

Arbeid som bærer frukter

Babagana smiler bak disken på fortauet. For fire år siden flyktet han alene. Nå livnærer han fem barn sammen med kona takket være en fruktkiosk han fikk støtte til av Flyktninghjelpen.

Babagana Malam Idrissa er 35 år og kommer fra byen Bama som ligger 70 kilometer fra fra Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno i Nordøst-Nigeria.

Les også: Å hjelpe i verdens farligste områder

Flyktet i kuleregn

Han måtte flykte alene ut av byen da Boko Haram angrep Bama i 2014. Men før han dro, fant han et skjulested for kona og de fire barna. Mens kampene raste var tankene på hva kona og barna kunne bli utsatt for uutholdelige. Babagana dro derfor tilbake og klarte å få hele familien i sikkerhet. Sammen med kona og de små barna la han ut på den strabasiøse flukten til Maiduguri som var i ferd med å fylles opp av mennesker på flukt.

Babagana hadde jobbet på en bensinstasjon i Bama før angrepet, og det lille han hadde klart å spare brukte han til å leie et rom i Maiduguri. Både han og kona var enige om at de skulle gjøre alt for å kunne klare seg selv.

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Resultatet av utdanningskurset "how to do business" arrangert av Flyktninghjelpen. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Et lite kurs forandret livet

Det tok ikke lang tid før Babagana tok kontakt med Flyktninghjelpen, og snart begynte han på kurs om «how to do business».

Mens Babagana satt på skolebenken, startet kona å sy hatter for å spe på inntekten. Sammen fant de ut at i nærområdet der de bodde fantes hverken frukt- eller grønnsaksutsalg. Med en startkapital tilsvarende 1000 norske kroner fra Flyktninghjelpen startet Babgana fruktkiosk på fortauskanten. Forretningen har gått strålende, og han kan i dag betale utdanning for alle de fire barna i skolealder. I tillegg venter en nyfødt baby i huset han og kona leier. 

Les også: Boko Haram, vold og en eksplosiv konflikt

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Babagana nyter stor respekt i lokalsamfunnet og kundene er mange. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Fem om dagen i Bama

Babaganas historie viser at tross påkjenninger på grensen til menneskelig tåleevne, forsøker folk på flukt ikke bare å overleve, men å se muligheter til å oppfylle drømmene sine. Babagana og kona skaper ikke bare arbeid for seg selv, men er også en inspirasjon for lokalsamfunnet de bor i. De har lært det folkelig visdom over hele verden forteller, nemlig at strekker du ut en hånd, får du en hånd tilbake når du selv måtte trenge det.

Babagana ser lyst på fremtiden, men vil vekk fra Maiduguri. Han vil, som de fleste på flukt, hjem bare det er trygt nok. Hva passer vel bedre enn å drive fruktkiosk i en by med navnet Bama. Babagana kan tilby kundene minst fem om dagen.

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Rollen har snudd – nå er det Babagana som ‘hjelper’ Flyktninghjelpen. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Kjøp gaver med mening