Slik hjelper vi flyktninger i verdens farligste områder

Ikke siden tiden like etter andre verdenskrig har det vært så mange mennesker som ikke kan reise hjem. Flyktninghjelpen er der for dem mens de er på flukt.

Sør-Sudan, Somalia, Afghanistan, Jemen, Syria, DR Kongo. Akkurat nå er over 70 millioner mennesker på flukt i verden. Det er flere enn noen gang siden tiden like etter andre verdenskrig. I tillegg til dem som må flykte fra vold og konflikt, blir millioner fordrevet på grunn av klimaendringer og katastrofer.

Hvorfor er så mange på flukt?

Det er to hovedgrunner til at det er så mange på flukt akkurat nå: Den ene er Syria: En enkeltkatastrofe som har drevet over 13 millioner mennesker på flukt. De som har flyktet fra krigen i Syria befinner seg i Syria, i nabolandene og i Europa. Flyktninghjelpen gir nødhjelp til folk inne i Syria og i nabolandene.

På persisk betyr navnet Badghis "Der vinden starter". Provinsen ligger nord-vest i Afghanistan og strekker seg så langt nord som til Sarakhs-ørkenen. Vannmangel, tørke og konflikt fører til at mange må legge på flukt. Her får folk fra Badghis endelig skikkelige telt. De er donert av ECHO, og blir levert av Flyktninghjelpens personell. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Den andre grunnen er de langvarige konfliktene, der det fremdeles ikke er skapt politiske løsninger. Afghanistan er et eksempel på det. Også her er det viktig at Flyktninghjelpen er aktivt tilstede. Vi vil finne løsninger for dem som har sittet og ventet på fred og trygghet i flere tiår.
 

Nesten ni millioner

Vårt personell rekrutteres lokalt, og vi har til sammen 14.000 hjelpearbeidere. Bortsett fra at vi arbeider i Ukraina, hjelper vi mennesker på flukt i rundt 30 land som ligger utenfor Europa.

I fjor hjalp vi over 8,5 millioner mennesker.

Flyktninghjelpens juridiske rådgiver Judith Palacio møter en tidligere FARC-soldat i en demobiliseringsleir som ligger i den vestlige regionen Chocó i Colombia. Foto: Ana Karina Delgado Diaz/Flyktninghjelpen

Vi har lang erfaring og den nødvendige kunnskapen som må til for å lese og forstå situasjonene. Våre folk klarer å nå frem til flyktninger og fordrevne som befinner seg på de mest fjerntliggende og vanskelig tilgjengelige stedene. Vi kommer frem med nødhjelp til steder på tross av pågående sikkerhetsutfordringer, logistikkutfordringer, vanskelig fremkommelighet eller restriksjoner fra lokale myndigheter.

Det er mars 2017 og Flyktninghjelpens mann hjelper to kvinner med å bære en sekk med hvit mais. Tørken herjer i Ngop i staten Unity, Sør-Sudan. Her distribuerer Flyktninghjelpen mat fra Verdens matvareprogram til mer enn 7.100 personer. På denne tiden er Ngop på grensen til sultkatastrofe. Foto: Albert Gonzalez Farran/Flyktninghjelpen

Vi holder nøytralitetsfanen høyt. Vi vet hvordan vi skal forhandle med parter i konflikter, slik at vi får lov til å reise inn og effektivt sørge for at hjelpen kommer frem til dem som trenger den mest.
 

Vi er der når statene svikter

Konfliktene i verden har gjennom de siste ti-årene endret seg: I dag er det nesten ingen kriger mellom land, nesten alle krigene er borgerkriger.

Når konfliktene er inne i et land eller i deler av landet, står mennesker svakere, for de får ikke den internasjonale beskyttelsen. Når statene ikke lenger klarer å beskytte innbyggerne sine, blir det desto viktigere med hjelpen fra Flyktninghjelpen.

Hver dag må tusenvis av mennesker gå gjennom kontrollposten som ligger mellom regjeringskontrollerte og ikke-regjeringskontrollerte områder ved Stanytsia Luhanska i Ukraina. Folk går flere kilometer gjennom ingenmannsland, for så å vente i tre - fire timer på hver side. Halyna og datteren Mariia (3) forteller Flyktninghjelpens juridiske rådgiver, Violetta Shemet, om hvor vanskelig livet er. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen gir folk over hele verden beskyttelse, mat, rent vann, bedre sanitærforhold og tak over hodet.

Vi tenker strategisk: I første omgang handler det om at mennesker skal få hjelp til å overleve. Senere er langsiktig matsikkerhet, skolegang og juridisk rådgivning nødvendig for at mennesker skal få en fremtid.

I Honduras blir mennesker fordrevet av vold. Flyktninghjelpens Elsy Aleman jobber med å gi folk juridisk hjelp og rådgivning, enten de trenger beskyttelse eller de blir deportert fra USA. Foto: Ana Karina Delgado/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen bidrar også gjennom beredskapsstyrken NORCAP, som tilbyr ekspertise til aktører som jobber humanitært eller med utvikling og fredsarbeid.

I samarbeid med andre organisasjoner og nasjonale myndigheter jobber NORCAP for å beskytte menneskeliv, rettigheter og levebrød. NORCAP består av over tusen kvinner og menn fra hele verden. De kan sendes ut på kort varsel og bidrar til en mer effektiv og koordinert respons i ulike kriser og konflikter.
  

På flyktningenes side

Flyktninghjelpen ble stiftet i 1946, i et Europa som lå i ruiner etter andre verdenskrig. Det er 68,5 millioner flyktninger i verden i dag. Aldri har det vært større behov for vår hjelp enn nå. 

I dag, over 70 år senere, står vi fortsatt kompromissløst på flyktningenes side.

Nå som før.

Les mer om Flyktninghjelpen her