Jenta som elsker taekwondo

- Jeg elsker taekwondo! Det er en del av livet mitt, sier Yamama (10).

Den syriske jenta drømmer om én dag å bli olympisk mester i den koreanske kampsporten. Hun har trent taekwondo i tre år, like lenge som hun har bodd i flyktningleiren Zaatari i Jordan. 

Les billedteksten – Yamama går ikke glipp av en eneste trening, sier faren stolt. Han er trener på Taekwondo-akademiet i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Tre dager i uka går Yamama på Taekwondo-akademiet i flyktningleiren, hvor faren hennes, Abu Ibrahim, er trener.

– Yamama elsker det. Hun går ikke glipp av en eneste trening, sier han stolt.

– Det kunne vært mine barn

Yamama kommer fra byen Dara’a som ligger sør i Syria, bare noen kilometer fra grensen til Jordan. For tre år siden, etter at en skolebygning i nabolaget ble bombet og fire barn ble drept, bestemte faren til Yamama at familien skulle flykte. 

– Jeg visste at det like gjerne kunne vært mine barn som lå under det sammenraste skolebygget, forteller han. De pakket med seg ett klesskift hver og dro.

Det var vanskelig å flykte med fire barn. De gikk til fots gjennom flere byer og sov under åpen himmel om nettene. Etter tre dager kom de fram til grensen. Derfra ble de fraktet til flyktningleiren Zaatari, rundt 20 kilometer unna. Familien var glad for å komme til et trygt sted langt vekk fra luftangrep og skudd. 

Syvåring på flukt

Yamama var sju år da de kom til Jordan. Den lille jenta hadde reist fra skolen, vennene og hjemmet sitt i Syria. 

– Alt jeg visste, var at vi måtte dra, husker hun.

Yamama er nå blant de beste elevene på skolen i Zaatari, og hun har rødt belte i taekwondo.

Les billedteksten Yamama flyktet med familien fra Syria til Jordan for tre år siden, etter at en skolebygning i nabolaget de bodde i ble bombet og fire barn ble drept. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen
Les billedteksten Yamama var syv år da de kom til Jordan for tre år siden. Den lille jenta hadde reist fra skolen, vennene og hjemmet sitt i Syria. – Alt jeg visste, var at vi måtte dra, husker hun. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen gir barn og ungdom i Zaatari tilgang til utdanning. Vi drifter skoler og bygger klasserom og underviser barn og ungdom i arabisk, matematikk og engelsk, i tillegg til sport og fritidsaktiviteter. Vi gir også yrkesopplæring til ungdom.

Utdanning er en viktig del av familiens liv, og faren har sørget for at de fire eldste i søskenflokken på seks, storebror Ibrahim, Yamama og to yngre tvillingsøstre, får gå på skole i flyktningleiren. Yamama har også to små brødre som ble født i Zaatari.

Trenger en framtid

Yamama har lyst til å dra tilbake til Syria og åpne en taekwondoskole hvor jenter som henne kan lære sporten. Selv om hun ikke er sikker på om hun kommer tilbake til Syria, håper hun at hun får reise hjem.

I et hjørne av den lille trehytta som nå er hjemmet deres, står flere medaljer og pokaler på et lite skap. Faren til Yamama, som selv har universitetsutdannelse innen idrett, ønsker å oppmuntre barna til å gjøre det bra på skolen og i idrett.

– Barna mine trenger en framtid. Jeg nekter å godta at livene deres skal stanse opp her, og ingen vet når vi kan reise hjem, sier han.

Les billedteksten Yamama har lyst til å dra tilbake til Syria og åpne en taekwondoskole hvor jenter som henne kan lære sporten. Her får Eivind Berre (t.v.) og Bjarne Brøndbo (t.h.) fra DDE prøve seg på noen øvelser. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Bli fadder for mennesker på flukt

Som fadder i Flyktninghjelpen hjelper du barn, familier og andre sårbare mennesker på flukt i verdens verste kriseområder.
Velg månedlig beløp:

kr. | /mnd
Sikker betaling