Barn på flukt fra krig

Savner pappa

– Jeg savner pappa, sier Maryam (12). Hun har ikke sett faren sin på tre år.

Sammen med moren, to brødre og en eldre søster flyktet Maryam fra hjembyen Dara'a i Syria for tre år siden. Nå bor familien i en liten toromsleilighet i byen Irbid nord i Jordan. 

Les billedteksten Maryam flyktet sammen med moren, to brødre og en eldre søster fra hjembyen Homs i Syria for tre år siden. Nå bor familien i en liten toromsleilighet i byen Irbid nord i Jordan. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Om faren er død eller levende, vet ikke familien. De har ikke sett ham siden de reiste fra Syria. Det var faren som bestemte at familien skulle flykte til Jordan. Her kunne de være i trygghet til situasjonen i hjemlandet ble bedre.

Tilbake på skolebenken

Maryam går på skolen som ligger rett ved siden av huset de bor i. Skolen støttes av Flyktninghjelpen, som blant annet bygger nye klasserom og toaletter i skolebygget, utvider skolens lekeplass og skaffer møbler til de nye klasserommene. Skolen har både syriske og jordanske elever. Maryam mistet to års skolegang på grunn av krigen, og går derfor i femte klasse i stedet for sjuende.

Maryam er dedikert til skolearbeidet og har lyst til å bli kunstner. Hun håper å kunne lære seg å spille et musikkinstrument en dag, og hun elsker å tegne og male.

På et stort lerret tegner hun familiens hus i Syria. Det hadde en bakhage med en huske. Maryam forteller at hun pleide å huske sammen med brødrene og søsteren. Rundt huset hadde de plantet ulike typer trær og blomster.

– Vi hadde blomster i mange forskjellige farger, og vi pleide å plukke dem og sette dem i en vase i stua, forteller hun.

Les billedteksten Maryam har lyst til å lære å spille musikk. Hun vil bli kunstner når hun blir stor. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen
Les billedteksten Maryam håper å kunne lære seg å spille et instrument en dag. Da hun møtte Eivind Berre (t.v) og Bjarne Brøndbo i DDE, ga de henne en gitar. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Flyangrep

Maryam forteller om den dagen hun og familien måtte søke tilflukt på en skole under et flyangrep i hjembyen. Maryam ble skadet da en splint traff henne i magen.

– Bomben traff skolen, og det var mange barn der. Vi ble lagt på bårer og tatt med i ambulanse til sykehuset, forteller 12-åringen. 30 barn døde i angrepet.

Nå har Maryam arr på magen og på fingeren. Den yngre broren hennes ble også truffet og har et arr mellom nesa og det venstre øyenbrynet. 

– Etter angrepet bestemte vi oss for at det var på tide å dra, forteller moren til Maryam.

Maryam håper at de snart ser faren igjen.

– Han sørget for at vi var trygge. Nå vet jeg ikke hvor han er, sier hun.

Bli fadder for mennesker på flukt

Som fadder i Flyktninghjelpen hjelper du barn, familier og andre sårbare mennesker på flukt i verdens verste kriseområder.
Velg månedlig beløp:

kr. | /mnd
Sikker betaling