Focus group in Bombe village Photo: NRC/Jose Cendon
Foto: Flyktninghjelpen/Jose Cendon

Vårt arbeid i Den sentralafrikanske republikk

Humanitært overblikk

Siden 2013 har konflikten i SAR ført til at tusenvis av mennesker har mistet livet og hundretusenvis har blitt fordrevet fra sine hjem. I februar 2019 inngikk 14 væpnede grupper og regjeringen en fredsavtale. Men volden fortsatte og angrep fra væpnede grupper tvinger fortsatt mennesker på flukt.

Siden januar 2019 har 52.000 mennesker vendt tilbake til sine hjemsteder. Men fremdeles er over 600.000 på flukt inne i landet og 2,6 millioner har behov for humanitær hjelp. Manglende finansiering gjør at mange ikke får den hjelpen de har krav på. SAR har i en årrekke vært blant verdens mest neglisjerte humanitære kriser.

Hjelpearbeidere fortsetter å være angrepsmål i SAR. I 2019 ble det meldt om 272 hendelser der hjelpearbeidere eller materiell tilhørende humanitære organisasjoner ble utsatt for angrep. Dette viser hvor kompleks situasjonen er i SAR og hvordan den dårlige sikkerhetssituasjonen påvirker tilgangen til hjelp for mennesker på flukt og mulighetene for at de skal få sine rettigheter oppfylt.

Siden oktober 2019 har over 57.000 mennesker blitt rammet av flom og mer enn 10,000 hjem har blitt ødelagt. Dette har ført til at regjeringen har erklært unntakstilstand.

 • 32.294
  mennesker fikk utdanning
 • 83.626
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 24.472
  mennesker fikk husly
 • 31.267
  mennesker fikk rettshjelp
 • 60.399
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester

 

Flyktninghjelpens arbeid

Konflikter mellom væpnede grupper og utbredt vold gjør det vanskelig for humanitære aktører som Flyktninghjelpen å nå frem til mennesker i nød. Selv om Den sentralafrikanske republikk er et av verdens farligste land å være hjelpearbeider i, sørger vi for at hjelpen vår når frem til alle grupper i like stor grad. Vi har spesielt fokus på sårbare mennesker i områder som er vanskelige å frem til.

Vi jobber for å påvirke det internasjonale samfunnet og kjemper for økt finansiering og bedre beskyttelse av de mest sårbare.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Den sentralafrikanske republikk