Focus group in Bombe village Photo: NRC/Jose Cendon
Les billedteksten Foto: Flyktninghjelpen/Jose Cendon

Vårt arbeid i Den sentralafrikanske republikk

Siden 2012 har landet vært rammet av en blodig, væpnet konflikt som i liten grad har fått internasjonal oppmerksomhet.

Humanitært overblikk

Den sentralafrikanske republikk har opplevd kontinuerlige politiske kriser som diktatur, militærkupp og væpnet konflikt siden landet ble uavhengig i 1960. I desember 2012 brøt det ut borgerkrig mellom den i hovedsak muslimske gruppen Seleka og den kristne og animistiske gruppen anti-Balaka.

I 2014 måtte hundretusenvis av mennesker flykte fra hjemmene sine etter at Seleka veltet daværende president François Bozizé. Senere samme år ble de væpnede gruppene enige om våpenhvile. Da hadde nesten en fjerdedel av befolkningen blitt drevet på flukt.

Valget i 2016 var fredelig, men regjeringen strever fortsatt med å oppnå varig fred. Etter noen måneders stabilitet, brøt konflikten ut igjen i november 2016. Siden da har alle partene begått omfattende brudd på menneskerettighetene.

I 2018 var den humanitære situasjonen svært ustabil, og over halvparten av befolkningen trenger humanitær hjelp. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er rundt 580.000 mennesker fortsatt internt fordrevet, mens 495.000 har vendt hjem.

2018 var et farlig år for hjelpearbeidere i Den sentralafrikanske republikk, med over 390 situasjoner som involverte ikke-statlige organisasjoner.

Så mange fikk hjelp i 2018

45.264
mennesker fikk utdanning
5.500
mennesker fikk matsikkerhet
9.362
mennesker fikk husly
21.880
mennesker fikk rettshjelp
18.650
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Konflikter mellom væpnede grupper og utbredt vold gjør det vanskelig for humanitære aktører som Flyktninghjelpen å nå frem til mennesker i nød. Selv om Den sentralafrikanske republikk er et av verdens farligste land å være hjelpearbeider i, sørger vi for at hjelpen vår når frem til kristne og muslimske samfunn i like stor grad, med fokus på sårbare mennesker i områder som er spesielt vanskelige å frem med hjelp til.

Vi jobber for å påvirke det internasjonale samfunnet og kjemper for økt finansiering og bedre beskyttelse av de mest sårbare.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Den sentralafrikanske republikk