SKOLEN ER REPARERT: Tatiana Stepykina foran den reparerte skolen i Triokhizbenka. Hun er en av Flyktninghjelpens 70 ansatte i Ukraina. Foto: Ingrid Prestetun

Skolen er reparert

Ingrid Prestetun|Publisert 01. feb 2016
UKRAINA/Triokhizbenka: - Skolen er reparert, men mangel på penger til oppvarming fører til at barna i perioder må holde seg hjemme, forteller rektor Galina Vasilieva.

Da krigen kom til landsbyen Triokhizbenka øst i Ukraina, ble den lokale skolen okkupert av ukrainske styrker. Da kampene stilnet og de militære forlot skolen hadde krigen satt sine spor: Vinduene var knust og en kunne tydelig se kulehull i vegger og tak.

- Flyktninghjelpen har bidratt med materialer til å gjenoppbygge skolen, men skolen har ikke tilgang på gass, forteller Tatiana Stepykina.

Tatiana jobber som kommunikasjonsrådgiver og er en av Flyktninghjelpens 70 ansatte i Ukraina. De jobber på spreng med å skaffe tak over hodet til de mange som har fått hjemme sine dødlagt av bomber i de krigsrammede områdene øst i Ukraina.

Tryggere hverdag


Flyktninghjelpen har gjenoppbygget seks skoler og barnehager i de krigsherjede områdene øst i Ukraina. Det betyr at 366 barn og elever kan få en tryggere og mer normal hverdag.

Rektor Galina Vasilieva skuer ut gjennom et av de nye vinduene og ut mot skolegården til. Normalt ville den vært fylt opp av lekende barn fem dager i uken, men på de kaldeste dagene er både skolegården og klasserommene tomme.

– Vi kunne ha varmet skolen med ved, men vi har ikke råd, sier rektoren Galina Vasilieva. Vi må ofte stenge tidligere på grunn av for kalde klasserom, fortsetter hun. Klasserommene har omtrent samme temperatur som den bitende kulda utenfor.

Elevtallet halvert


Takket være flyktninghjelpen ble skolen satt i stand og elevene var tilbake på skolebenken da høstsemesteret startet, men da kulden satte inn og skolen ikke hadde mulighet for oppvarming ble elevene sendt hjem, forteller ukrainske Tatiana.

Krigen har drevet mange familier på flukt. Nå er det nesten bare eldre, kvinner og barn som er tilbake i landsbyen. De fleste mennene har sluttet seg til hæren.

- Før krigen hadde vi omlag 180 elever ved skolen. Nå er det kun 77 tilbake, opplyser rektoren.

KALDE KLASSEROM: Tatiana Stepykina i Flyktninghjelpen i samtale med førsteklassingene Snezhana og Denis som har beholdt jakkene på i det uoppvarmede klasserommet. Foto: Ingrid Prestetun.