TAKK: Flyktninghjelpens Vartan Muradyob får en skikkelig klem av en ukrainsk kvinne i landsbyen Triokhizbenka, som takk for en kjærkommen ladning med ved. Foto: Ingrid Prestetun.

«Takk for veden»

Roald Høvring|Publisert 01. feb 2016
UKRAINA/Triokhizbenka: Flyktninghjelpen sørger for at ofrene for borgerkrigen klarer å holde varmen gjennom den iskalde vinteren.

- I denne delen av Ukraina er vinteren minst like kald som i Norge, og her i Luthansk-regionen er det ikke uvanlig med temperaturer under 20 minus, forteller Vartan Muradyob, som koordinerer Flyktninghjelpens arbeid med å distribuere bygningsmateriell, tepper, varme klær og brensel i de krigs- og kriserammede områdene øst i Ukraina.

Mangler brensel


I dag er det ved som skal distribueres til de mest utsatte familiene i landsbyen Triokhizbenka. De fleste mottakerne er enslige forsørgere eller pensjonister. De to lastebilene med tørr bjørkeved tømmes raskt.

- Noen landsbyer i Luhansk-regionen har ikke tilgang til gass i det hele tatt, etter at gassrør har blitt ødelagt i konflikten. Krigen har også ført til at store områder er utilgjengelige på grunn av miner. Det forhindrer mange, slik som innbyggerne her i Triokhizbenka, fra å samle ved i skogen i utkanten av landsbyen. Folk her er nå helt avhengig av å kjøpe kull og ved, men mange har ikke penger. Spesielt pensjonister og arbeidsledige sliter med å skaffe nok brensel, sier Muradyob, og får en skikkelig klem av en eldre kvinne, som nettopp har fått sin andel av den siste vedforsyningen.

De eldre lider


Muradyob er spesielt bekymret for de mange eldre i området.

- Halvparten av innbyggerne i denne landsbyen har flyktet. Mange av de som er blitt igjen er eldre, syke eller funksjonshemmede. Dersom de ikke får tilgang til brensel for å varme hjemmene sine, kan konsekvensene bli fatale, sier Muradyob.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen forteller at stadige brudd på våpenhvilen og dårlig vær gjør det vanskelig å nå ut med hjelp til de som bor nær frontlinjen.

- Vi har behov for mer ressurser og bedre tilgang til omstridte områder, slik at vi kan nå frem med hjelp til de mest utsatte familiene, sier Egeland.

Økte priser


Flyktninghjelpen har undersøkt levekårene i de mest utsatte områdene. Rapporten viser at kun seks av ti innbyggere ved frontlinjen i Luhansk er forberedt på vinteren. De som har tilgang til sentralfyring, sliter med høye priser på gass. Prisene er nesten tredoblet siden mai i fjor. Også prisene på kull og ved har steget kraftig. 

I september i fjor ble våpenhvileavtalen fornyet i det østlige Ukraina. Dette ga håp til de rundt 800 000 sivile bosatt på begge sider av frontlinjen. Men i løpet av høsten og vinteren det vært kontinuerlige brudd på våpenhvilen og angrep i områdene langs frontlinjen.

DE ELDRE BLE IGJEN: Borgerkrigen i Ukraina har drevet tusener på flukt og menn i stridsdyktig alder har sluttet seg til militære avdelinger. I Triokhizbenka er det barn, kvinner og pensjonister som preger landsbylivet. Foto: Ingrid Prestetun