Flyktninghjelpen distribuerer Solvatten vannbeholdere i Turkana, Kenya. Beholderne kan produsere opptil 30 liter rent vann daglig. Foto: Flyktninghjelpen/Alex Loriaman

Solteknologi gir rent drikkevann

Becky Bakr Abdulla|Publisert 23. jan 2015
I samarbeid med Solvatten distribuerer Flyktninghjelpen rent drikkevann til innbyggerne i Turkana i Kenya. Målet er å gi rent vann til over 100 000 mennesker i landet som har tatt i mot et stort antall flyktninger rammet av konfliktene på Afrikas Horn.

Hittil har samarbeidet ført til rent vann til rundt 4 000 familier og i løpet av 2015 er det beregnet at Solvatten sammen med Flyktninghjelpen vil nå ytterligere 14 000 husholdninger.

– For mange som lever i Turkana er hver dag en kamp for å overleve og Flyktninghjelpen har hovedansvaret for vann og hygiene i regionen. Flyktninghjelpens arbeidsmetoder og kontakt med lokalsamfunnet er avgjørende for et vellykket prosjekt. Vi anser Flyktninghjelpen som en naturlig partner for våre fremtidige satsninger, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Solvatten, David Wadström.

Rense 30 liter vann om dagen

Den innovative teknologien som Solvatten har utviklet bruker solen til å produsere rent, varmt vann i en spesiell beholder beregnet på én familie. Gjennom varme og UV-stråler fra solen renses vannet i beholderen for virus, parasitter og skadelige bakterier. Beholderen kan rense ti liter vann på to til seks timer. Under optimale forhold kan beholderen brukes opptil tre ganger daglig og dermed produsere 30 liter rent vann hver dag.

– Idéen om Solvatten fikk jeg mens jeg bodde i Australia der det er masse sol, men der man ikke  tar i bruk energien. Det er så synd at man ikke benytter seg mer av solen, som er en fri ressurs for alle. Ut ifra denne frustrasjonen kom ideen om Solvatten.  Jeg var ute og reise på den tiden og fikk se hvordan fattigdom og elendighet påvirket aboriginene i Australia. Da tenkte jeg at det må finnes andre og mer naturlige måter å bruke solenergi på enn kun ved bruk av solceller, sier grunnlegger og administrerende direktør for Solvatten, Petra Wadström.

Esther Lowoi har fått tildelt Solvattens vannbeholder i Turkana, Kenya. Foto: Flyktninghjelpen/Alex Loriaman.

Tobarnsmoren Esther Lowoi er en av de som har mottatt Solvattens vannbeholder i Kenya.

– Beholderen hjelper meg til å lage te til barna mine, og gir oss i tillegg varmt vann til bading og klesvask, forteller hun til Flyktninghjelpen.

Ved siden av vann og sanitære forhold, driver Flyktninghjelpen programmer innen utdanning, husly og matvaresikkerhet i Kenya. Målet er å gi hjelp og beskyttelse til de mest sårbare flyktningene og internt fordrevne som er rammet av konfliktene på Afrikas horn.

– Vår visjon er å nå millioner av mennesker som lever i fattigdom og forbedre deres liv ved hjelp av solkraft og rent vann. Vi er glade for at Flyktninghjelpen verdsetter denne unike teknologien og håper at våre resultater leder til flere fremtidige, viktige samarbeid, sier David Wadström.