Yrkesfag for hørselshemmet ungdom

Benoît Gohoun|Publisert 31. mar 2015
100 ungdom med nedsatt funksjonsevne har fått utdanning gjennom Flyktninghjelpens yrkesopplæringsprogram (YEP) i det vestlige Elfenbenskysten. De fleste er døve eller har nedsatt hørsel.

100 ungdom med nedsatt funksjonsevne har fått utdanning gjennom Flyktninghjelpens yrkesopplæringsprogram (YEP) i det vestlige Elfenbenskysten. De fleste er døve eller har nedsatt hørsel. 

For Elodie og Brahima (23) virket det å få en utdanning eller en jobb nesten umulig. De er begge døve og bor i Danané, en av byene som er hardest rammet av konflikten i det vestlige Elfenbenskysten. De forteller gjerne om hvilke erfaringer de har gjort seg, og hva yrkesopplæringen har gjort for dem:

– Jeg måtte slutte på skolen i femte klasse fordi foreldrene mine ikke hadde råd til å betale for skolegangen min. Før jeg ble med YEP-programmet kunne jeg verken lese eller sy. Det at jeg var døv holdt meg tilbake, og jeg var veldig innesluttet, sier Elodie, og forteller så om viktigheten av utdanning og av å ha et yrke.

– Yrkesopplæringen har gjort livet mitt bedre, fordi jeg har lært meg et yrke, søm, som jeg nå blir bedre og bedre på. Nå syr jeg barneklær som jeg selger for å kunne forsørge meg selv. I tillegg er jeg blitt flinkere til å lese og skrive. Jeg lærte også tegnspråk, som har gjort det lettere for meg å kommunisere med andre døve og hørselshemmede. Det jeg er mest stolt av, er hvordan folk har endret måten de ser på meg på fordi jeg nå er i arbeid. Jeg blir sett på som et fullverdig medlem av samfunnet, og jeg har mange venner. Min drøm er å bli en god lærer som kan støtte unge jenter som vil lære å sy, sier Elodie.

Brahima har følt det å være døv som en tung byrde. 

– Før dette yrkesopplæringsprosjektet pleide jeg ofte å bli ertet. Jeg levde av å reparere brukte sko, men det var ikke det jeg ville gjøre i livet. Takket være støtten jeg fikk, har jeg nå fullført opplæring i gartneri, og jeg har jobbet med det siden februar 2014. Det er ikke lett, og jeg sliter fortsatt med å bli økonomisk uavhengig, men jeg er overbevist om at jeg kommer til å klare det til slutt fordi det jeg dyrker selger godt på det lokale markedet, sier Brahima.

Elodie og Brahima sin lærer, Toh Jacques, er også døv, og forteller om utfordringene døve og hørselshemmede møter i Elfenbenskysten:

– Hørselshemmede blir ofte utstøtt og stigmatisert. Flyktninghjelpen er den eneste hjelpeorganisasjonen som har satt i gang et prosjekt som tar hensyn til behovene til funksjonshemmet ungdom. Prosjektet legger til rette for sosial integrering av hørselshemmet ungdom ved å lære dem praktiske ferdigheter og et yrke, sier Toh Jacques.

Flyktninghjelpens yrkesopplæringsprogram (YEP) er et ettårig program bestående av tre hovedkomponenter: lese/skrive/regne, praktiske ferdigheter og yrkesopplæring. Målet med programmet er å støtte 2000 sårbare ungdommer ved å hjelpe dem skaffe seg en ferdighet som de kan leve av. Flyktninghjelpen har drevet programmet i samarbeid med lokale partnerorganisasjoner siden 2012.