Iraqi actor Ahmed has fled from Baghdad and arrived Lesvos island in Greece, from where he will head towards Austria. Photo: Tiril Skarstein, NRC


Name: Ahmed 
From: Baghdad, Iraq

"I came with a boat from Turkey this morning. We spent three hours at the sea. They had told us it would be a big boat, but it was small boat and we were about forty people. It was overcrowded," says Ahmed.

He has arrived Lesvos in Greece, from where he is preparing to continue his journey towards Athens, through Balkans and to Austria. 

"I have fled from Baghdad, where I used to work for Iraqi TV. I am an actor, but this is very tough in Iraq, with the ongoing conflicts”, he says. 

"I have tried to send a message to my people. I want a different future for my country”.  

The young Iraqi actor is not willing to be silenced, but he no longer dares to remain in a conflict-ridden Iraq.  

"After the things I have said, Iraq is no longer safe for me. I go to the future. To Europe. I want to have my freedom of speech”, the actor explains.
Den irakiske skuespilleren Ahmed har flyktet fra Baghdad og ankommet Lesvos i Hellas. Nå ønsker han å reise til Østerrike. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Derfor flykter de - seks historier

Tiril Skarstein|Publisert 20. nov 2015
Mer enn 800.000 mennesker har reist over Middelhavet til Europa i år. Majoriteten kommer fra Syria og Afghanistan. Her forteller seks av flyktningene om hvorfor de valgte å reise den farlige ruten over Middelhavet.

I fars fotspor

I en park på den greske øyen, Chios, leker Majed (10) med sin slektning, Abul Razak (3). De venter på å bli registrert slik at de kan reise vidre gjennom Europa. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Majed (10)
Fra: Homs, Syria

- Jeg vil se faren min igjen. Han er i Sverige, sier Majed.

Han hadde akkurat begynt på skole i Homs da krigen brøt ut i hjemlandet. -

Bomber eksploderte rett ved skolen. Jeg var redd. Fetteren min ble fengslet i Syria hvor han også døde. En farmasøyt i gaten der vi bodde ble ført ut til en kontrollpost og skutt, forteller Majed.

På grunn av krigen valgte faren til Majed at de to skulle søke tilflukt i den jordanske flyktningleiren, Zataari.

Det var kaldt og snøen la seg på bakken i Zataari. Vi hadde nesten ikke penger til mat og ikke penger til skole. Vi hadde ingenting, forteller Majed.

For et år siden reiste faren til Majed fra Jordan til Sverige. Nå går Majed i sin fars fotspor, og sammen med noen familiemedlemmer har han reist fra Jordan, gjennom Tyrkia, over Middelhavet, og er nå i Hellas. Majed ser mot nord og vil flytte til Sverige.

- Jeg vet ingenting om Sverige. Det eneste jeg håper på er å se min far igjen, sier Majed.    
      

Selvmordsbombere   

Farshid og Morti har sovet flere netter under åpen himmel på den greske øyen, Chios. De ønsker å reise mot Skandinavia. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Farshid
Fra: Kabul, Aghanistan

- Jeg mistet to av mine venner i selvmordsangrep. Det ene var utenfor skolen min, og det andre i gaten. I det sistnevnte var jeg veldig nær. Jeg var bare på vei til trening, og var forsinket fordi jeg hadde ventet på en kamerat. Hadde jeg ikke vært sen så ville jeg ikke overlevd, forteller Farshid. Du kan aldri være trygg, legger han til og referer til sin hjemby, Kabul.

Han har flyktet fra Afghanistan, gjennom Pakistan og Iran, til Tyrkia, så videre til Hellas.

- Den farligste delen av flukten var gjennom Iran. Vi gikk over fjellet og sov der flere netter. Jeg trodde aldri jeg kom til å overleve. Jeg så døde kropper på veien. Mange mennesker dør i forsøk på å flykte gjennom Iran, forklarer Farshid.

Han er glad for å ha kommet trygt fram i Hellas, og takknemlig for mottakelsen fra det greske folket på øyen Chios. Nå vil han reise mot Skandinavia.

- Jeg drømmer om å leve som et vanlig menneske: studere og jobbe, sier Farshid.        
   

Behov for medisinsk hjelp

Maesaas datter Kenana (17) har problemer med benet sitt. Maesaa ønsker at datteren skal få behandling i Europa. Her er Kenana, hennes søster Dania (16) og deres slektning Noor (10). Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Maesaa
Fra: Damaskus, Syria

- Datteren min ble skadet i krigen. Hun har nå alvorlige nerveskader i benet og trenger medisinsk hjelp, sier Maesaa.

Hun har reist over Middelhavet med sin skadede datter og resten av familien. Nå som de har kommet trygt i land på den greske øyen, Chios, ønsker familien å reise videre til Tyskland. Her planlegger de å søke asyl. 

Maesaa beskriver reisen til Hellas som farlig. De var mange i båten, over 30 stykker i en liten gul jolle. Den var ikke laget til å kunne bære så mange mennesker over det tøffe havet. Likevel, mener hun det var verdt det.

- Jeg håper datteren min kan få medisinsk hjelp og rehabilitering slik at hun kan gå som før, sier hun.   
           

Kutt i støtte

Etter en lang tur over Middelhavet fra Tyrkia, har Syriske Lemia og hennes barn Omar Mohammed (3) og Lojen (1) ankommet havnen i Chios, Hellas. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Lemia
Fra: Deir ez-Zor, Syria

- Krigen har tatt fra oss alt og ødelagt huset vårt. Derfor har vi flyktet hit til Hellas, sier Lemia.

For tre år siden flyktet hun og familien til Tyrkia, nær grensen til Syria.

- Da vi først kom til Tyrkia føltes alt bra. Vi var trygge og fikk det vi trengte for å leve. Så ble midlene kuttet, i nesten et og et halvt år hadde vi veldig lite mat, sier Lemia.

Derfor valgte hun å flykte. Sammen med sin mann og deres to barn reiste de over Middelhavet mot Europa. Lemia er gravid i tredje måned. Det eneste hun ønsker seg er et trygt sted å leve. Å kunne tilby sine barn trygghet, nødvendig medisinsk hjelp, og utdanning.

- Jeg gjør alt for mine barns trygghet. Det er det viktigste, sier Lemia.       
      

Ytringsfrihet  

Den irakiske skuespilleren Ahmed har flyktet fra Baghdad og ankommet Lesvos i Hellas. Nå ønsker han å reise til Østerrike. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Ahmed
Fra: Bagdad, Irak

- Jeg kom hit med båt fra Tyrkia, vi brukte tre timer over Middelhavet. Båten var liten selv om de fortalte oss at den ville være stor. Vi var over 40 mennesker og båten var overfylt, sier Ahmed.

Han har ankommet Lesvos i Hellas og planlegger nå å reise videre til Athen, gjennom Balkan, for å søke asyl i Østerrike.

- Jeg er skuespiller og i Baghdad jobbet jeg for Irakisk TV. Det er veldig tøft i Irak med de pågående konfliktene, sier Ahmed. Jeg ønsker en annen fremtid for mitt hjemland, fortsetter han.  Ahmed er ikke villig til å tie om sine meninger, men våger heller ikke lenger bli i det konfliktrammede Irak.

- På grunn av mine ytringer er ikke Irak trygt for meg. Jeg ønsker ytringsfrihet, og går mot fremtiden. Til Europa, sier Ahmad.        
       

Hjelper familien

På kaia leker syriske Redor (12) sammen med Hassan (3). De har ankommet Chios i Hellas. Foto: Tiril Skarstein/NRC

Navn: Redor (12)
Fra: Syria

- Min far er syk. Han er lam og trenger hjelp, men han er alt for syk til å reise over Middelhavet, forklarer Redor.

Redor flyktet sammen med sine foreldre fra Syria til Tyrkia for noen år siden, men det var vanskelig for Redor å leve i Tyrkia.

- Jeg kunne ikke gå på skolen fordi jeg måtte jobbe for å tjene penger til familien min. Det fantes nesten ingen jobber, derfor tjente jeg lite penger, sier Redor.

Han valgte å reise over Middelhavet sammen med noen familiemedlemmer. Han har nå ankommet Chios i Hellas og ønsker en trygg fremtid for seg selv og sine foreldre som fortsatt er i Tyrkia.

- Jeg vil gå på skole og drømmer om å bo sammen med mine foreldre igjen, sier Redor.