IDP camp at the airport of Bangui Photo: NRC/Jose Cendon
Til sammen er over 370.000 mennesker fordrevet i Den sentralafrikanske republikk. Bildet er fra flyplassen i hovedstaden Bangui tidligere i år. Foto: Flyktninghjelpen/Jose Cendon

Akutt behov for hjelp

Tiril Skarstein|Publisert 02. okt 2015
Tusenvis av mennesker som har flyktet fra de siste dagers kamper i Den sentralafrikanske republikk har akutt behov for rent vann, husly og helsehjelp. Men humanitære organisasjoner hindres i å nå fram med nødhjelp.

- De som deltar i kampene må øyeblikkelig stanse angrepene på sivile og på humanitære organisasjoner, og sikre oss muligheten til å nå fram med hjelp til mennesker i nød, sier landdirektør i Flyktninghjelpen Olivier David.

På lik linje med mange andre humanitære organisasjoner, har Flyktninghjelpen måtte stanse nødhjelpsarbeidet midlertidig på grunn av sikkerhetssituasjonen, etter at det brøt ut nye kamper i hovedstaden Bangui 26. september. 40 mennesker er drept, hundrevis av mennesker er såret og mer enn 40.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem, som et resultat av kampene. 

- Det er akutt behov for husly, rent vann, mat og helsetilbud. Foreløpig mottar mange av de fordrevne absolutt ingen hjelp, og vi er spesielt bekymret for sårbare grupper, som barn og eldre, sier David.

Flyktninghjelpen planlegger å bidra med rent vann, sanitærfasiliteter, nødhjelpsartikler og husly, så snart sikkerhetssituasjonen tillater det. 

Ansatte uskadd

Flere humanitære organisasjoner har blitt plyndret under kampene i hovedstaden.

- Alle våre ansatte er uskadd. Men huset til en av våre ansatte er brent ned. Heldigvis er både han og hans familie i trygghet. Det viser hvordan volden rammer uskyldige sivile. Mange har blitt plyndret eller fått hjemmene sine brent ned, og tusenvis av mennesker har måttet flykte i søken etter sikkerhet, sier David.   

De siste dagers kamper i Bangui viser hvor skjør fredsprosessen i Den Sentralafrikanske republikk er. 

- Folk her i Bangui lever igjen i en tilstand av frykt. Situasjonen er fortsatt svært spent i deler av byen. Befolkningen er mer enn lei av usikkerheten som har preget landet siden 2013, og ønsker en varig fred, rapporterer David fra Bangui. 

Skjør fred

De siste dagers kamper i Bangui viser hvor skjør fredsprosessen i Den Sentralafrikanske republikk er. Situasjonen i flere deler av landet er fortsatt ustabil og uforutsigbar. Angrepene på humanitære og sivile fortsetter. Dette har forverret en allerede vanskelig humanitær situasjon. Mer enn 2,7 millioner mennesker har behov for hjelp.

- Vi må hindre at konfliktene i landet blusser opp igjen. Vi må investere i fredsprosessen, samt dekke sivilbefolkningens behov for nødhjelp. Så lenge mennesker mangler grunnleggende ting, som mat, vil frustrasjonen raskt bygge seg opp og konflikter lettere bryte ut, forklarer han.

FN og andre hjelpeorganisasjoner har mottatt mindre enn halvparten av de pengene som trengs for å møte de humanitære behovene i Den sentralafrikanske republikk i år.