Secretary General Jan Egeland visits a displaced Iraqi family in Baharka camp outside Erbil, Northern Iraq. Photo: NRC/Tiril Skarstein
Les billedteksten Generalsekretær Jan Egeland på besøk hos en irakisk familie i flyktningleiren Baharka utenfor Erbil i Nord-Irak vinteren 2014. Foto: Flyktninghjelpen / Tiril Skarstein

Ber om 3 milliarder til Syria-krisen

Pressemelding|Publisert 14. okt 2015
Norske organisasjoner ber Stortinget sikre 3 milliarder til Syria og nabolandene i neste års statsbudsjett. Se filmen som viser hvorfor.

Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 milliarder kroner til Syria og nabolandene i sitt forslag til statsbudsjett. Flyktninghjelpen og en rekke andre norske organisasjoner mener at minst det dobbelte må til. 

– Regjeringens forslag til budsjett reflekterer ikke alvoret i den flyktningkrisen verden står overfor. Nå håper vi at Stortinget viser ansvar og øker den humanitære bevilgningen, sier generalsekretær Jan Egeland.

Norske bevilgninger holder ikke tritt med de humanitære behovene.

- Vi kan ikke fortsette å være vitne til at matrasjoner kuttes, barn står uten skolegang og helsetilbudet svekkes i Syria og nabolandene. Norge bør bidra med minst 3 milliarder, og økningen må komme som tilleggsmidler, og ikke gå på bekostning av andre prekære nødhjelpsoperasjoner i land som Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan, sier Egeland.

Han venter at Norge går foran med et godt eksempel foran giverlandskonferansen som Norge, Tyskland og FN skal lede, slik at man samlet får på plass den nødhjelpsinnsatsen som trengs.

– Solberg kan ikke lede den internasjonale giverlandskonferansen med halvannen milliard kroner som vårt bidrag. Det er for lite, sier han til VG   

Pressekontakter

Tuva Raanes Bogsnes, mediesjef  +47 93231883

Tiril Skarstein, medierådgiver, +47 90569287