The 2015 winner of UNHCR's Nansen Refugee Award is Ms Aqeela Asifi, an Afghan refugee teacher promoting girls' education in Kot Chandana refugee village in Mianwali, Pakistan. Ms Asifi has dedicated herself to breaking down cultural barriers in order to educate refugee children. To date more than one thousand students have completed their studies with Ms Asifi. Ms Asifi has been recognized for her decades-long effort to promote education in this conservative community, where many have been reluctant to send their children to school. Currently there are more than fourteen thousand refugees living in Kot Chandana refugee village, where more than fifty percent of school-aged children do not receive an education. Photo: UNHCR/Sebastian Rich
Les billedteksten Foto: Sebastian Rich

Nansenprisen tildeles afghansk flyktning

|Publisert 15. sep 2015
Lærerinnen Aqeela Asifi, som har viet sitt liv til å utdanne afghanske flyktningjenter i Pakistan, er årets vinner av Nansenprisen.

- Flyktninghjelpen gratulerer Aqeela Asifi med tildelingen av Nansenprisen. Hun er en modig kvinne som har gitt fremtidshåp til mange unge jenter som befinner seg i en desperat situasjon, sier generalsekretær, Jan Egeland.

Prisen deles ut av FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR), og Flyktninghjelpen er sammen med UNHCR vertskap for prisutdelingen.  

Aqeela Asifi underviser jenter på skolen hennes i Kot Chandana flyktninglandsby i Mianwali, Pakistan. Dette har vært en del av hennes daglige rutine de siste tjue årene. Foto: Sebastian Rich.

Aqeela Asifi (49) får Nansenprisen for sitt utrettelige arbeid for å gi jenter utdanning i flyktninglandsbyen Kot Chandana i Mianwali, Pakistan. Asifi kom til landsbyen da hun og familien flyktet fra Kabul i 1992.

- Utdanning for jenter er den beste investeringen vi kan gjøre for fremtiden. Asifi har vært en forkjemper for å gi jenter utdanning, gjennom å overbevise sitt eget lokalsamfunn om hvor viktig det er å sende jenter på skolen, sier Egeland.

Omlag 80 prosent av de 750.000 afghanske flyktningbarna i Pakistan er for øyeblikket frarøvet skolegang. For de afghanske flyktningjentene er tallet enda høyere.        

Rapport

Flyktninghjelpen og UNHCR har utgitt rapporten "Breaking the cycle: Education and the future for Afghan refugees", som tar for seg utfordringer som barn, særlig flyktningjenter, møter for å få tilgang til utdanning i Pakistan.            

- Kvinner som Aqeela Asifi forstår at dagens flyktningbarn ikke bare vil avgjøre fremtiden for sitt land, men også verdens fremtid, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres om årets vinner av Nansenprisen.

Da Asifi startet sitt arbeid med å gi jenter skolegang, erfarte hun at kulturelle tradisjoner gjorde at jentene ble holdt borte fra skolen. Sakte men sikkert klarte hun å overbevise innbyggerne i Kot Chandana om at jentene måtte få skolegang, og det som startet som en provisorisk skole i et telt for bare en håndfull elever, har nå vokst til å omfatte over tusen elever fordelt på ni permanente skoler.

- Når du har mødre som er utdannet, vil det ganske sikkert føre til at også kommende generasjoner får utdanning. Utdanner du jenter, utdanner du for generasjoner. Jeg drømmer om den dagen da Afghanistan ikke vil bli husket for krig og konflikt, men for sin utdanningsstandard, sier prisvinner Aqeela Asifi.

Afghanistan er en av verdens største, langvarige flyktningkriser. Flere enn 2,6 millioner afghanere lever som flyktninger, over halvparten av dem er barn.

- Mens Europa arbeider med å finne en løsning på flyktningkrisen på vårt kontinent, må vi ikke glemme at flertallet av de fordrevne i verden lever i utviklingsland. I disse landene, langt utenfor medias søkelys, arbeider ukjente helter som Ageela Asifi utrettelig for å hjelpe de mest sårbare, sier Jan Egeland.  

Fakta om årets prisvinner

Aqeela Asifi

Aqeela er afghansk flyktning og lever sammen med mann og fem barn i en flyktningleir i landsbyen Mianwali i Punjab-provinsen i Pakistan. Her har hun undervist afghanske flyktningbarn de siste 23 årene.

Hun er årets vinner av Nansenprisen, som deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Prisen anerkjenner ekstraordinært humanitært arbeid for flyktninger, internt fordrevne eller statsløse personer. Prisen består av en medalje og en pengepremie verdt over 800 000 kroner. I samråd med UNHCR bruker prisvinneren pengepremien til å finansiere et prosjekt som utfyller vinnerens arbeid.

Flyktningbarn og utdanning
  • Det er anslått at bare halvparten av verdens flyktningbarn får gå på barneskole, mens bare én av fire har tilgang til videregående opplæring.
  • For afghanske flyktningbarn i Pakistan er tallet enda lavere, bare 20 % får gå på skole.
  • Siden Talibans fall i 2001, har 5,7 millioner afghanere returnert hjem, men 2,6 millioner afghanere lever fortsatt i eksil og over halvparten av disse er barn.