Flyktninghjelpen har bygget 45 barneskoleklasser i Elfenbenskysten siden 2006. Foto: Flyktninghjelpen/ Maria Sellevold

Forlater Elfenbenskysten

Ane Høyem|Publisert 04. apr 2016
Etter å ha hjulpet flyktninger og internt fordrevne i Elfenbenskysten i ni år, har Flyktninghjelpen nå avsluttet sitt arbeid i landet.

- Tiltakene våre har hatt en positiv innvirkning på befolkningen i Elfenbenskysten og det vi har oppnådd gjør meg virkelig stolt, sier Cheick Ba, Flyktninghjelpens landdirektør i Elfenbenskysten.

Flyktninghjelpen har vært til stede i Elfenbenskysten siden 2006, etter at ulike kriser resulterte i et massivt antall internt fordrevne i landet. På det verste var 250.000 mennesker flyktninger i Elfenbenskystens naboland.

I dag er Elfenbenskysten endelig stabilt igjen, og sikkerheten er nå god i nesten hele landet. Dette har resultert i at flesteparten av flyktningene har vendt hjem. Landets økonomi er også i sterk vekst. 

- Mer enn fem år etter krisen, etter valget i 2010, har den sosial-politiske situasjonen, den økonomiske situasjonen og sikkerhetssituasjonen forbedret seg betraktelig, sier Marianne Irion, Flyktninghjelpens Regionssjef for Sentral- og Vest-Afrika.

Stor innvirkning

Siden Flyktninghjelpen startet sitt arbeid i Elfenbenskysten, har mer en 400  000 mennesker mottatt ulike typer assistanse. I 2007 startet Flyktninghjelpen operasjoner i Duékoué, i den vestlige delen av landet, i Bouaké, i den sentrale delen, og i hovedstaden Abidjan. I løpet av de første årene fokuserte Flyktninghjelpen hovedsakelig på utdanning og sivildokumentasjon.

Etter krisen i 2010 har Flyktninghjelpen utvidet sine aktiviteter i Duékoué og Bloléquin, gjennom å jobbe med matsikkerhet, livsopphold, husly, konfliktløsning og vann- og sanitærforhold. Dette ble gjort for å ytterligere assistere hjemvendte flyktninger og internt fordrevne.

- Gjennom våre ulike programmer har vi jobbet for rettighetene til sivile og beskyttet befolkningen, sier Cheick Ba.

Han forklarer at Flyktninghjelpens "Catch Up-program", som hjelper barn på flukt ta igjen det tapte på skolen, endelig ble offisielt godkjent som en alternativ form for utdanning av utdanningsdepartementet i Elfenbenskysten i 2015. Dette var en stor politisk seier.  I tillegg til dette, oppdaterte Flyktninghjelpen Catch Up-programmets pensum og retningslinjer, som også inkluderte en ny pedagogisk komponent. Denne ble offisielt også godkjent av utdanningsdepartementet.

Opprettelsen av en lokal humanitær organisasjon

31. mars markerer Flyktninghjelpens siste dag i Elfenbenskysten. Før Flyktninghjelpen trakk seg ut la organisasjonen til rette for at tidligere ansatte kunne opprette en ny lokal humanitær organisasjon, Conseil pour l’Assistance Humanitaire et le Développement (CAHD). Denne organisasjonen har som utgangspunkt å videreføre Flyktninghjelpens arbeid i Elfenbenskysten og bidra til å dekke de behovene som fortsatt eksisterer. 

- Det er veldig positivt at våre tidligere ansatte vil fortsette å arbeide for en nasjonal humanitær organisasjon, som springer ut av Flyktninghjelpen. Det vil likevel være viktig at donorer er positive til et slikt tiltak og at de fortsetter å støtte den nye organisasjonen, slik at de vil kunne fortsette arbeidet også i tiden fremover, sier Marianne Irion.

I 2015 har to internasjonale, og til sammen 110 nasjonale ansatte jobbet for Flyktninghjelpen i Elfenbenskysten. Flyktninghjelpens landdirektør uttrykker sin takknemlighet ovenfor de ansatte og lovpriser deres profesjonalitet i avslutningsprosessen.

- Til tross for at det er vanskelig å trekke seg ut, har hele teamet forblitt profesjonelle og trofaste. De ansatte har spilt en aktiv rolle i alle delene av prosessen og gjort alt veldig mye lettere. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle involverte, sier Cheick Ba.

Marianne Irion deler Ba sitt syn, - Jeg er imponert over de ansattes dedikasjon og at kvaliteten på programmene vi har tilbudt har vært så høy helt til siste slutt av implementeringsperioden. Flyktninghjelpen vil for alltid være takknemlig for alle som har vært involvert i vårt arbeid i Elfenbenskysten i løpet av disse årene.