Panama er blant nabolagene i Tumaco med høyest konsentrasjon av internt fordrevne. Her jobber Flyktninghjelpen sammen med lokalsamfunnet for å gi barn skolegang. Foto: NRC/Edgar Léon

Signerer historisk fredsavtale i Colombia

Publisert 25. aug 2016|Oppdatert 26. sep 2016
Etter 50 år med borgerkrig kunngjorde colombianske myndigheter og FARC i august at de har kommet til enighet om en sekspunktsplan på veien mot fred og forsoning. I dag, 26. september, signerer partene avtalen.

– Det er viktig at avtalen fører til grunnleggende forbedringer i folks liv og en varig fred. Aldri før har folkets tillit til fredsprosessen vært større, sier Christian Visnes, Flyktninghjelpens landdirektør i Colombia.

Gir håp 

Ett av de seks punktene fokuserer på kompensasjon for krigens ofre. Ofrene har fått mye oppmerksomhet i fredsprosessen, og dette gir håp til landets fordrevne. 6,8 millioner colombianere er på flukt inne i landet og flere hundre tusen har flyktet til et naboland.

– Vi gratulerer Colombia med dette viktige fremskrittet, samtidig som vi må huske på at det fremdeles er en lang vei å gå. Nå er det på tide å gjøre ord til handling. Befolkningen som er rammet må oppleve umiddelbare positive resultater. Hvis man mislykkes i dette, vil det true den positive utviklingen, sier Christian Visnes.

Store humanitære behov

Flyktninghjelpen har vært til stede i Colombia siden 1991 for å gi hjelp til colombianere på flukt fra konflikten. Det er fortsatt store humanitære behov blant millioner av fordrevne i landet. Senest sist uke, bidro Flyktninghjelpen med nødhjelp da et stort antall mennesker ble drevet på flukt i Norte de Santander øst i Colombia.

Flyktninghjelpen oppfordrer givere til å støtte Colombia i den sårbare fasen landet nå går inn i. Arbeidet med å bygge fred må begynne umiddelbart. Hvorvidt det kommer til å lykkes, vil avhenge av forhandlingspartene, i tillegg til støtten fra det internasjonale samfunnet.

Sekspunktsplanen tar for seg økonomisk og sosial utvikling av jordbruksområder og landfordeling til fattige bønder, politisk deltakelse for opprørsgrupper, narkotikahandel, våpenhvile, våpennedleggelse, demobilisering av væpnede grupper og oppreising for millioner av ofre.

– Colombianerne kan ikke vente lenger. Barn og unge blir vant til konflikten, og vi må endre denne virkeligheten så fort som mulig, sier Nayibe Perez, Flyktninghjelpens nødhjelpskoordinator i Norte de Santander.