This boy is exhausted and malnourished after his family felt forced to flee their lives as refugees in Pakistan and return to Afghanistan.  He lies underneath a half-collapsed, aging tent. (Photo: NRC/Jim Huylebroek)
En liten gutt hviler under en slitt teltduk etter å ha returnert fra Pakistan til Afghanistan sammen med familien sin. Foto: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroek

Stort behov for nødhjelp etter økt retur

Pressemelding|Publisert 21. aug 2016
Flere tusen familier som i løpet av den siste måneden har returnert fra Pakistan til Afghanistan, har akutt behov for nødhjelp. - Dette er mennesker som faller mellom to stoler. De mangler det mest nødvendige og trenger hjelp nå, hvis ikke kan resultatet bli fatalt, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Afghanistan, Kate O‘Rourke.

I løpet av de siste fire ukene har omlag 60 000 uregistrerte flyktninger returnert fra Pakistan til Afghanistan, ifølge Den Internasjonale Organisasjonen for Migrasjon (IOM). Dette er en dramatisk økning. Fordi disse menneskene ikke har blitt registrert som flyktninger i Pakistan, får de ikke den samme støtten som andre flyktninger som returnerer til hjemlandet.

De fleste flyktningene har reist til Nangarhar i Afghanistan, og familier som Flyktninghjelpen har snakket med forteller at de sliter med å overleve.

- Det er hjerteskjærende å se situasjonen til disse familiene. Barna har tydelige tegn på feilernæring, og familiene mangler rent vann, husly og sanitære fasiliteter, sier Flyktninghjelpens rådgiver i Afghanistan, Will Carter, som nylig besøkte området.

En bestefar Carter snakket med i Behsud-distriktet hadde akkurat returnert med familien:

- Familien min kom for fire dager siden. Vi har ikke noe sted å dra, så vi fant dette bygget som vi nå deler med tre andre familier. Vi er 35 personer til sammen, som for det meste sover ute under åpen himmel, og det er ikke noe drikkevann i nærheten. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi mangler alt og har ingen penger, sier Adbul Qadir.

Mellom 8-14 august har 2600 uregistrerte afghanere returnert fra Pakistan hver dag. Dette melder IOM og det afghanske direktoratet for flyktninger og repatriering. To av tre flyktninger som kommer er barn. Det antas å være en million uregistrerte flyktninger fra Afghanistan i Pakistan. 

- Antallet mennesker som har kommet har økt betraktelig i løpet av de siste ukene. Vi frykter at den krisen vi nå ser bare er toppen av isfjellet, sier Carter.

IOM har advart om at de bare har ressurser til å gi hjelp til en liten andel av de som har kommet. Hjelpen de gir er svært begrenset, og lagrene vil gå tomme i løpet av noen måneder.

- Det internasjonale samfunnet må ta ansvar slik at disse menneskene kan få nødvendig hjelp. Hjelpeorganisasjoner må kartlegge behovene og giverland må raskt bidra med penger til nødhjelpsarbeidet, sier O‘Rourke.