Flyktninghjelpen \ Tiril Skarstein

Vi må gjøre mer for å unngå nye tragedier

Publisert 30. aug 2016
- Ett år etter Aylan Kurdis død er lidelsene på Europas dørterskel enda verre, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han etterlyser det samme engasjementet for mennesker på flukt som vi var vitne til i fjor.

- Europeiske ledere kom med løfter om handling og ansvarsdeling. Men i stedet for å bygge broer har vi bygget murer og grensegjerder, og i stedet for at regjeringer samarbeider og deler ansvar, har de tatt del i et kappløp mot et menneskerettslig bunnpunkt, sier Egeland.

Denne uka er det ett år siden syriske Aylan Kurdi ble funnet druknet på en strand i Tyrkia. Bildet av den døde gutten utløste en bølge av sympati med verdens flyktninger. I august i år ble verden igjen rystet av et bilde. Denne gang var det Omran Daqneesh i en sykebil etter et angrep i Aleppo. Barnas lidelser fikk et nytt ansikt.

- Bildene av Aylan og Omran må minne oss om det store antallet barn som fortsetter å drukne i Middelhavet, og som blir ofre for bomber og kamper i krigssoner de ikke lenger har mulighet til å flykte fra. Vi hjelper dem ikke «der de er». Det er bare terror og nød i deres nærområde, sier Egeland.

Flyktninghjelpen håper nordmenn nå vil vise det samme engasjementet for flyktningsaken som vi var vitne til i fjor høst. Til tross for at færre mennesker nå kan søke asyl her i Norge, har antallet mennesker på flukt økt i løpet av det siste året.

- Det var inspirerende å se det store folkelige engasjementet i fjor høst. Vi må fortsette å kjempe for de samme verdiene, og for retten til beskyttelse for mennesker på flukt fra krig og konflikt, sier Egeland.

Siden Aylan Kurdis død har mer enn 4000 mennesker mistet livet i Middelhavet på vei til Europa. Blant dem hundrevis av barn.

- Vi må gjøre mer for å unngå nye tragedier. Europa må ta imot et større antall kvoteflyktninger, og vi må øke nødhjelpen til mennesker rammet av konflikt; ikke bare i Syria, men også i land som Afghanistan, Irak og Sør-Sudan, sier Egeland.

Fakta:
• Rekordhøye 65 millioner mennesker er på flukt fra krig og konflikt.
• Pengene til nødhjelp uteblir. Hittil i år har bare 37% av pengene som trengs for å møte behovene blitt lagt på bordet.
• 1,15 millioner flyktninger trenger gjenbosetting i et tredjeland, men altfor få land er villige til å ta imot et tilstrekkelig antall kvoteflyktninger.
• Merr enn 4000 personer har omkommet i Middelhavet siden Aylan Kurdi's død 2. september 2015.
• Bare 4000 av de mer enn 100,000 flyktningene i Italia og Hellas som etter planen skal fordeles på andre europeiske land, har hittil blitt relokalisert.
• Rundt 60.000 flyktninger og migranter er strandet i Hellas.
(Kilder: Flyktninghjelpen, IOM, UNHCR)

For mer informasjon, se også www.flyktninghjelpen.no

Tuva Raanes Bogsnes, Kommunikasjonssjef.  Telefon: +47 93 23 18 83

Tiril Skarstein, Medierådgiver. Telefon: +47 90 56 92 87