Dette bildet er fra Khazar leiren utenfor Mosul. Nesten 1000 familier kom til leiren en dag tidlig i november og fikk vann og mat fra Flyktninghjelpen. De som kom hadde flyktet fra Gogjali, et område i utkanten av Mosul. Foto: Alvhild Strømme/Flyktninghjelpen

Fordrevne fra Mosul håper å få vende hjem

Pressemelding|Publisert 19. des 2016
Irakere på flukt fra Mosul og områdene rundt ønsker å dra hjem igjen så snart situasjonen tillater det.

Et flertall av irakerne som nylig flyktet fra Mosul og områdene rundt, er fortsatt optimistiske med tanke på å kunne returnere hjem og å leve i fred, ifølge en undersøkelse gjort på oppdrag for Flyktninghjelpen. De fleste uttrykker at de helst vil bli værende i Irak, selv om de skulle få muligheten til å forlate landet.  

– Dette er et imponerende vitnesbyrd om styrken og pågangsviljen hos disse menneskene, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann.

350 personer som har flyktet fra vold og krig i og rundt Mosul tok del i undersøkelsen, som er gjennomført i leire for internt fordrevne i Irak.

Ønsker å dra hjem

Av de spurte, svarte 67 prosent at de ønsker å dra hjem igjen så snart situasjonen tillater det, men enkelt opplyser at de ikke har et hjem å gå til.

– Vi kom oss unna og i sikkerhet. Det kjennes bra. Vi vet jo ikke hva som kommer til å skje etterhvert, men det å være trygg nå gir meg sjelefred. Jeg skulle ønske jeg kunne kjenne denne freden hjemme i min egen stue, forteller Adnan. Sammen med familien flyktet han fra Mosul og kom til Hasan Sham leiren i begynnelsen av november i år.

Ifølge undersøkelsen uttrykker 59 prosent at de helst vil bli boende i Irak, også om de skulle få muligheten til å flykte til et annet land. 37 prosent sier de ønsker å flytte ut av landet om de får muligheten, mens 4 prosent ikke vet.

– Det vi ser er at irakere klamrer seg til et håp om å en dag kunne dra hjem, og få en slutt på volden. De håper på en politisk prosess om kan gi dem en fremtid, sier Gressmann

Mangel på sikkerhet

Undersøkelsen viser at selv om de føler seg relativt trygge i leirene, er fremdeles mangelen på sikkerhet det som bekymrer dem mest. De er også bekymret for ikke å ha tak over hodet, tilgang til utdanning og helsehjelp.

– Fremdeles kan ikke de som har flyktet fra Mosul reise hjem igjen. Kampene fortsetter, det finnes ikke tilstrekkelig vann, mat, skoler og helsehjelp tilgjengelig. Miner og andre eksplosiver gjør hele nabolag utrygge. De må ikke presses til å dra tilbake før det er trygt og de velger det selv. Men styresmaktene som står bak den militære operasjonen, internasjonale bidragsytere og humanitære aktører har nå en unik mulighet til å vise at vi ikke vil skuffe disse familiene igjen, sier Gressmann.

Offensiven for å gjenerobre Mosul er nå inne i sin tredje måned. En million mennesker er fremdeles fanget inne i byen. De som har deltatt i undersøkelsen er blant de relativt få som har kommet seg trygt ut. Mer enn 90.000 irakere har måttet flykte fra hjemmene sine siden offensiven startet 17. oktober, de fleste av disse bor nå i flyktningleirer.

– Nødhjelp alene er ikke nok dersom ikke irakere kan leve side om side. Jeg tror det er snakk om uker og måneder før optimismen falmer og gir plass til desperasjon og fortvilelse. Det er nå vi har sjansen til å forsikre oss om at deres optimistiske håp, heller enn deres verste mareritt, blir en realitet, understreker Wolfgang Gressmann.

Fakta:

  • 67 prosent av de spurte ønsker å dra hjem til Mosul og områdene rundt når situasjonen tillater det.
  • Trygghet og sikkerhet topper listen over bekymringene deres, etterfulgt av husly, utdannelse og helsehjelp.
  • 82 prosent av kvinnene sier at primærbehovene er bare delvis dekket, eller ikke dekket i det hele tatt, i flyktningleirene.
  • 71 prosent av mennene mener at de får sine viktigste behov dekket.