Millioner flere sultne – Jemen risikerer sultkatastrofe

Publisert 12. des 2016|Oppdatert 13. des 2016
Ytterligere 2,5 millioner mennesker vil mangle tilgang på nok mat i Jemen neste år, dersom den nedadgående spiralen får fortsette. -Lidelsene er allerede enorme. En forverring vil kunne føre til sultkatastrofe i Jemen. Vi må få en slutt på denne menneskeskapte katastrofen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

-Dersom man ikke finner en løsning på konflikten og klarer å snu den økonomiske krisen krigen har påført landet, vil Jemen gli enda lengre ned i håpløshet og fortvilelse, legger han til.

Mens et krisepreget år går mot slutten i Jemen, strammer sulten stadig grepet om befolkningen i det fattige landet. Siden konflikten startet i 2015 har prisen på matvarer gått opp med 20%. Det er innført strenge restriksjoner på import. Havner, veier og broer er ødelagte av krigshandlinger, og parter involvert i konflikten legger hindringer i veien for humanitære aktører som forsøker å nå mennesker som desperat trenger hjelp.

14 millioner mennesker går hver dag til sengs sultne, og anslag for neste år viser at ytterligere 2,5 millioner mennesker vil stå uten nok mat, dersom ikke situasjonen endrer seg. Det vil si at over 60% av landets befolkning ikke vil ha tilgang på tilstrekkelig mat. 

Mennesker som nå får matrasjoner av Flyktninghjelpen forteller at de lenge har måttet overleve på vann og brød alene:

-Tenk deg at du ser på barna dine hver dag, og du vet at uansett hva du gjør, uansett hvor hardt du forsøker, så kommer de ikke til å få nok mat den dagen, sier Nojoud til Flyktninghjelpen. Hun er en mor fra Amran i Jemen.

Flyktninghjelpen har i løpet av 2016 nådd frem med hjelp til én million mennesker, men det utgjør bare en liten andel av de tilsammen 19 millionene som sårt trenger hjelp. Behovene er overveldende og de humanitære aktørene har bare mottatt halvparten av de midlene de ba om i 2016 for å nå ut med nødhjelp til dem som trenger det mest. 

-Dersom giverviljen er like lunken i 2017, vil det være umulig å hjelpe alle som trenger det. Tross en utrolig vanskelig situasjon har hjelpearbeidere i landet vist at de når frem. Det vil være en skam om manglende midler er det som skal være avgjørende, sier Egeland.

Fakta:

-     Det bor 27,4 millioner mennesker i Jemen.

-     14,1 millioner vet ikke om de har nok mat i dagene og ukene som kommer.

-     Prisen for en kurv med de mest grunnleggende matvarene har steget med 20% siden konflikten startet i Mars 2015.

-     Mindre enn halvparten av helsestasjonene og sykehusene i 16 forskjellige fylker er operative. 

-     2 millioner barn går ikke på skole. 1600 skoler har stengt siden konflikten startet.

-     De siste par månedene har de begrensede helsestasjonene dokumentert mer enn hundre tilfeller av kolera.

-     2,2 millioner lever på flukt, én av fem av disse bor i forlatte bygninger eller under åpen himmel.

-     Brutto Nasjonalprodukt har sunket med 35 prosent siden konflikten startet i mars 2015.

-     Sentralbankens valutareserver har sunket til kun én milliard US$.

-     1,2 millioner offentlig ansatte har kun mottatt 1/5 av lønnen sin de siste tre månedene.

-     Kun 58 prosent av midlene som de humanitære aktørene i landet ba om i 2016 har blitt samlet inn.

 

Flyktninghjelpen i Jemen:

I 2016 har Flyktninghjelpen nådd frem med nødhjelp til 1,2 millioner mennesker i landet. Mer enn 600.000 av disse mottok hjelp i form av mat og matkuponger. 26.000 har fått tak over hodet. Nesten 600.000 fikk hjelp gjennom vann- og sanitærprogrammet, mens 1800 barn har fått tilgang til utdanning.