Naw Phaw Htoo (25) fra Myanmar tok Flyktninghjelpens skredderkurs i Dawei, nord i regionen Tanintharyi. Hun ble uteksaminert i desember samme år og jobber nå som praktikant hos en skredder. Foto: Hla Yamin Eain/Flyktninghjelpen

Skredderen i Myanmar

Hla Yamin Eain|Publisert 25. des 2016
Som barn måtte Naw Phaw Htoo (25) fra Myanmar jobbe i flere år for en væpnet gruppe som kidnappet henne og broren. Nå er hun ferdig utdannet skredder ved Flyktninghjelpens yrkesopplæring.

Htoo vokste opp i den lille landsbyen Ka Meik i den sørlige regionen Tanintharyi i Myanmar. Landsbyen ligger i området midt mellom to rivaliserende etniske grupper.

Moren til Htoo jobber på en gård. Faren hennes var soldat i den militære gruppen KNU (Karen National Unity) og døde i kamp, da Htoo var bare fem år gammel. Det var storebroren hennes som tok seg av Htoo og lillebroren gjennom oppveksten.

Havnet i kryssilden

Da Htoo var 12 år gammel, havnet landsbyen hennes midt i kryssilden mellom de to rivaliserende gruppene. Htoo og familien flyktet til den thailandske grensen, men før de kom så langt, ble de kidnappet av en tredje militær gruppe. Moren og lillebroren klarte å unnslippe og flyktet over grensen til Thailand. Htoo og storebroren ble holdt igjen av den militære gruppen. Htoo ble satt til å lage mat og broren ble tvunget til å bli soldat.

Under årene i fangenskap, måtte Htoo reise rundt med den væpnede gruppen fra ett sted til ett annet. Hun bar alltid våpen, i tilfelle de skulle møte på fiendtlige grupper. Heldigvis fikk hun aldri bruk for det.

– Jeg ville ikke hatt noe annet valg enn å bli med i kampen, hvis en rivaliserende gruppe hadde dukket opp, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Da hun kom hjem til landsbyen i 2014, fikk Htoo vite at Flyktninghjelpen tilbød yrkesopplæring til unge i landsbyen. – Jeg var veldig heldig, for en venninne som hadde meldt seg på kurset fant ut at hun var gravid. Hun gav meg plassen sin og jeg grep muligheten, sier Htoo. Foto: Hla Yamin Eain/Flyktninghjelpen

Løslatt

Etter flere år i fangenskap hos den væpnede gruppen ble Htoo omsider løslatt. Hun visste ikke hvordan hun skulle tjene til livets opphold, og hun krysset grensen til Thailand for å finne en jobb. Hun hadde aldri fått gjort seg ferdig med grunnskolen, og mangelen på utdanning og det fremmede språket ga henne ikke mange valgmuligheter på jobbmarkedet. Hun fikk til slutt jobb på en gård, men lønnen var på et minimum

Med tiden lærte hun språket. Hun forlot etter hvert gården og dro tilbake til Myanmar, til tanten som bodde i et lite hus i en landsby nær grensen. Tanten sendte henne til er hus i nærheten for å jobbe som hushjelp. Arbeidet der var bedre enn på gården i Thailand, men tanten tok all lønnen hennes og beholdt den selv.

 

Tilbake til landsbyen

I 2014 dro Htoo tilbake til hjemlandsbyen Ka Meik for å se moren og lillebroren igjen. Hun fikk litt tid sammen med moren, før moren døde året etter.

Htoo fikk vite at Flyktninghjelpen tilbød yrkesopplæring til unge i landsbyen.

– Jeg var veldig heldig, for en venninne som hadde meldt seg på kurset fant ut at hun var gravid. Hun gav meg plassen sin og jeg grep muligheten, sier Htoo.

Skredderkurs

I september 2016 begynte Htoo på Flyktninghjelpens skredderkurs i Dawei, nord i regionen Tanintharyi. Hun ble uteksaminert i desember samme år og jobber nå som praktikant hos en skredder.

– Jeg må være fokusert på det jeg ønsker å gjøre for å lykkes. Jeg vil ikke leve et liv hvor jeg bekymrer meg for hvordan framtiden vil bli. Jeg har tro på meg selv og er klar til å skape meg en bedre framtid, sier Htoo.

Saken fortsetter under bildet.

I juli 2014 åpnet Flyktninghjelpen et nytt utdanningssenter for yrkesopplæring i Dawei i regionen Tanintharyi. Siden åpningen har 726 kvinnelige og mannlige studenter blitt uteksaminert fra skolen. En av dem er Htoo. Foto: Hla Yamin Eain/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpens yrkesopplæring i Myanmar

I desember 2012 startet Flyktninghjelpen opp med yrkesopplæring i den fattige bydelen Hpa-An i staten Kayin. 

I juli 2014 åpnet Flyktninghjelpen et nytt utdanningssenter for yrkesopplæring i Dawei i regionen Tanintharyi. Siden åpningen har 726 kvinnelige og mannlige studenter blitt uteksaminert fra skolen. En av dem er Htoo.

Les mer om vårt arbeid i Myanmar her.