Da Kristin Skogen Lund besøkte Flyktninghjelpen i Kakuma i Kenya, møtte hun Habiba (22) fra Somalia. Foto: Ubbe Haavind/Flyktninghjelpen

Somaliske Habiba utfordrer gamle fordommer

Thale Solnørdal Jenssen|Publisert 23. des 2016
– Det menn kan gjøre, kan kvinner gjøre enda bedre, sier somaliske Habiba (22). Hun er én av få kvinner som studerer elektroinstallasjon på Flyktninghjelpens yrkesfagsskole i flyktningleiren Kakuma i Kenya.

Høsten 2016 besøkte Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Flyktninghjelpens yrkesskoler for ungdom i flyktningleiren Kakuma nord i Kenya. Hun er opptatt av viktigheten av å gi ungdom tilgang til utdanning og arbeid.

Under besøket møtte Kristin Habiba fra Somalia. Da hun var åtte år gammel, flyktet Habiba fra Somalia sammen med familien. Nå er hun 22 og husker ikke lenger alt som skjedde under flukten for 14 år siden.

Men hun husker den natten familien ble angrepet av væpnede menn. De hadde ennå ikke kommet fram til Kenya. Mennene tok med seg faren og bestemoren og skjøt og drepte dem. Moren til Habiba var gravid. Hun ble stukket i hjel med kniv.

Alene i Kenya

Habiba og søsknene hennes klarte å komme seg til Kenya. Der fikk de hjelp av gjestfrie kenyanere som ga dem mat og husly. I to år levde de av andres hjelp, før de kom til Kakuma flyktningleir, som ligger nord i landet. Habiba har bodd der siden.

Søsteren hennes har fått oppholdstillatelse i USA og bor nå i Texas. Habiba håper hun snart kan reise samme vei. I mellomtiden er hun en ivrig student på Flyktninghjelpens yrkesfagskole i Kakuma, hvor hun studerer elektroinstallasjon.

Habiba forteller at hun valgte faget fordi hun ønsket å utfordre det tradisjonelle tankemønsteret som sier at kvinner ikke kan ha et typisk "manneyrke."

– Selv nå, når jeg forteller naboene hvilken skole jeg går på og hva jeg studerer, svarer de: "Hvordan kan en jente bli elektroinstallatør? Det er for menn, ikke for kvinner." Da svarer jeg: "Hvem som helst kan gjøre det. Det menn kan gjøre, kan kvinner gjøre enda bedre."

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Selv nå, når jeg forteller naboene hvilken skole jeg går på og hva jeg studerer, svarer de: "Hvordan kan en jente bli elektroinstallatør? Det er for menn, ikke for kvinner." Da svarer jeg: "Hvem som helst kan gjøre det. Det menn kan gjøre, kan kvinner gjøre enda bedre", forteller Habiba. Foto: Ubbe Haavind/Flyktninghjelpen

Skiller seg ut

Kristin er imponert over Habibas ambisjoner om å bli elektroinstallatør til tross for fordommene hun møter. Hun spør Habiba:

– Var du ikke redd for at det skulle bli vanskelig?

– Nei, svarer hun.

Habiba mener det er en fordel å være kvinnelig elektroinstallatør når hun skal finne jobb.

– Jeg vet at det ikke er mange kvinner som studerer dette faget. Når jeg skal søke på jobber, har jeg en fordel fordi jeg som kvinne skiller meg ut blant de andre elektroinstallatørene.

Habiba takker kusinen for at hun i det hele tatt turte å melde seg på studiet.

– Jeg spurte henne om jeg kunne gjøre det, og hun sa: "Hvorfor ikke? Du kan det like gjerne som hvem som helst andre. Hvis du virkelig konsentrerer deg, kan du gjøre det bedre enn dem."

Habiba er glad for at hun valgte å studere elektroinstallasjon. – Jeg vet at det ikke er mange kvinner som studerer dette faget. Når jeg skal søke på jobber, har jeg en fordel fordi jeg som kvinne skiller meg ut blant de andre elektroinstallatørene, sier hun. Foto: Ubbe Haavind/Flyktninghjelpen