Volden i Honduras skremmer barn fra skolen

Publisert 15. des 2016
Det høye voldsnivået i Honduras, stiller mange foreldre overfor et håpløst valg: å gjemme barna sine hjemme, eller å hjelpe dem med å flykte. Uansett mister barna muligheten til å gå på skolen. - Verden kan ikke være tause vitner til at barn blir drept på vei til skolen, eller tie når kriminelle gjenger bruker frykt til å styre skoleområdene, sier Christian Visnes, landdirektør for Flyktninghjelpen i Honduras.

I snitt er ett barn per familie ute av skolen i de mest voldsutsatte områdene av Honduras, ifølge rapporten. Bare en tredjedel av barna i skolealder har tilgang til utdanning i trygge omgivelser.

- En hel generasjon i Honduras er i ferd med å gå tapt. Volden er en epidemi som rammer hele lokalsamfunn, og det skjer under alles radar, advarer Visnes.

Kriminelle gjenger styrer store deler av landets største byer, hvor fattigdom er utbredt. Tvangsflytting, trusler, kidnapping, seksualisert vold og drap er vanlig. Situasjonen er spesielt vanskelig for barn.

- Staten er ute av stand til å beskytte mennesker mot vold fra kriminelle gjenger, og mange søker egne beskyttelsesstrategier. Uten andre alternativer blir strategien ofte å gjemme seg eller å flykte, sier Visnes.

Volden har fordrevet minst 174.000 mennesker internt i Honduras. Familier som flykter fra volden drar ofte i midt på natten, og de kan ikke ta med seg mange personlige eiendeler. Foreldre sender bort barn alene fordi  de er blitt truet, i et forsøk på å redde livene deres. Mange mindreårige forsøker å komme seg til USA.

Amerikanske myndigheter registrerte mer enn 10.468 tilfeller av enslige, honduranske barn, mellom oktober 2015 og september 2016. Det er nesten det dobbelte av tallet for 2015, og mer enn seks ganger flere enn i 2013. Omtrent halvparten flyktet fra vold og utrygghet.

- Det at barn dropper ut av skolen er en indikator på en alvorlig krise. Ikke bare i utdanningssektoren, men for hele samfunnet. Når barn er forhindret fra å gå på skolen, frarøves de også en fremtid, sier Visnes.

Fra rapporten:

  • Gutter og jenter i Honduras dras inn i kriminelle gjenger allerede fra åtteårsalderen. I 2015, var 3 av 10 kriminelle gjengmedlemmer arrestert for utpressing av mindreårige.
  • Honduras har en av de høyeste drapsratene i verden. I løpet av den første halvdelen av 2016, var frekvensen av drapsofre i alderen mellom 10 og 14 år 61 per 100.000 innbyggere. Tallene øker dramatisk fra 15 til 19 år (102,8 drap per 100.000 innbyggere).
  • Denne volden rammer gutter og jenter forskjellig. For hvert voldelig drap av en kvinne, er det ti dødsfall av menn.
  • Jenter er mer utsatt for seksuelle overgrep og utnytting. I løpet av de siste ti årene, ble mer enn 15.000 tilfeller av seksuelle overgrep mot jenter rapportert, og antallet øker fortsatt. 1 av 4 kvinner mellom 14 og 19 år i Honduras har vært gravid minst én gang.