Foto: Karl Schembri/NRC

Det internasjonale samfunnet må prioritere sikkerhet for utsatte sivile i Mosul for å unngå en humanitær katastrofe

Publisert 20. jul 2016
Flyktninghjelpen frykter en humanitær katastrofe om regjeringen i landet og verdenssamfunnet ikke styrker hjelpeinnsatsen før den forestående militære offensiven.
  • Flyktninghjelpen frykter at omlag 1.2 millioner sivile vil flykte fra Mosul. For å hjelpe dem trengs det minst 280 millioner dollar (tilsvarende rundt 2,4 milliarder norske kroner).
  • Irakiske myndigheter og det internasjonale samfunnet må lære fra krisen i Falluja.

Den irakiske hæren og koalisjonsstyrkene nærmer seg Mosul i et forsøk på å ta tilbake byen. Dersom ikke finansiering og ressurser prioriteres til nærmere 1.2 millioner sivile, vil det humanitære utfallet bli katastrofalt, advarer Flyktninghjelpen og International Rescue Committee, i dag.

I dag møtes giverlandene i Washington for å skaffe mer penger til krisen i Irak. Samtidig publiserer de to organisasjonene en rapport som viser de humanitære konsekvensene fra den militære operasjonen ved gjenerobringen av Falluja.

85.000 mennesker risikerte livet, da de flyktet fra kampene i Falluja under den militære offensiven tidligere i år. De sivile som flyktet ankom enten leirer uten nok vann, medisinsk hjelp eller husly, eller ventet på sentre for sikkerhetsklarering uten nok mat, vann og toaletter i flere dager.

Rapporten belyser hindringene som sivile møtte under flukten fra Falluja. Den viser hvordan både den irakiske hæren, FN og det internasjonale samfunnet sviktet i arbeidet med å gi livreddende hjelp til sårbare familier. Rapporten advarer om lignende konsekvenser, dersom de samme feilene i beredskapen blir gjort i forkant av den militære offensiven av Mosul, hvor det er ventet at flere vil bli berørt.

For å gi nok mat, vann, husly og annen kritisk hjelp til dem som vil flykte fra Mosul i løpet av de kommende månedene, trengs minimum 280 millioner dollar (tilsvarende rundt 2.4 milliarder norske kroner). Til nå har 20.000 sivile blitt drevet på flukt fra de sør-østlige områder av byen, grunnet de militære operasjonene rundt Mosul. De sivile har hovedsakelig flyktet til leirer i Debaga, mens andre har flyktet til Syria.

– Vi er i et kappløp mot tiden for å sikre at livreddende hjelp er klar, slik at familier som flykter fra den planlagte militære offensiven ikke går fra et helvete til et annet, advarer Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

– Når den siste militære offensiven begynner, er det for sent å mobilisere nødhjelp. Vi sviktet det irakiske folket da de flyktet fra Falluja - det er utilgivelig å gjøre de samme feilene igjen, fortsetter han.

– Mosul er en humanitær krise vi vet vil komme, men den vil være langt mer omfattende enn Falluja. For å hindre en katastrofe som vil ramme 1.2 millioner mennesker, må planleggingen starte umiddelbart for å sikre at veien ut av byen er trygge og at de er fri for landminer.

Sikkerhetsklareringen må skje på en slik måte at familier ikke splittes, det må skaffes til veie nok penger slik at det etableres tilstrekkelige leirer og at alle som trenger det får hjelp, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Aleksandar Milutinovic.

Irakiske myndigheter kjemper for å ta tilbake IS-kontrollerte byer, og de siste hendelsene i Falluja er bare en av mange store hendelser som har drevet mennesker på flukt i Irak siden starten av 2015. Mer enn 3.4 millioner irakere er internt fordrevet, og 10 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Likevel, over halvveis inn i 2016 har FN og hjelpeorganisasjonene kun mottatt 38 prosent av pengene som trengs for å møte de humanitære behovene i Irak.

 

Les hele rapporten her: In Search of Safety – Learning from Anbar in time for Mosul.

Både International Rescue Committee og Flyktninghjelpen har talspersoner i Irak tilgjengelig for mediehenvendelser.

Flyktninghjelpen har materiale som fritt kan brukes og distribueres:

- Bilder kan lastes ned her
- B-roll og intervjuer med nylig internt fordrevne familier kan lastes ned her.

 

Pressekontakt:

Becky Bakr Abdulla, Mediakoordinator i Flyktninghjelpen i Irak, becky.bakr.abdulla@nrc.no, +964 751 501 9899.

Paul Donohoe, Senior Media Officer in International Rescue Committee, Paul.Donohoe@rescue.org, +961 81 757 175 / +962 775 066 652.