Syrian Asmaa (12) and her little sister Doha (7) are living in an informal tented settlement in North Lebanon.  

Photo: Tiril Skarstein, NRC
Støtten til mat til syriske Asmaa (12) og hennes lillesøster Doha (7) i Libanon ble kuttet i fjor, som et resultat av mangel på penger til nødhjelpsarbeidet i Syrias naboland. I en ny rapport understreker FN og partnerorganisasjoner at giverland må bidra med støtten som er lovet for 2016, slik at man kan unngå kutt. Foto: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen

Fattigdommen øker blant syriske flyktninger

Pressemelding|Publisert 06. jul 2016
Syv av ti syriske flyktninger i Libanon lever i fattigdom og bare 30 prosent av pengene som trengs for å møte nødhjelpsbehovet i Syrias naboland er lagt på bordet. - Giverland har kommet med generøse løfter om støtte, men nå haster det å innfri dem, advarer utenlandssjef i Flyktninghjelpen Magnhild Vasset.

En halvårsrapport fra FNs Høykommissær for Flyktninger (UNHCR) og partnere, deriblant Flyktninghjelpen, viser at andelen syriske flyktninger som lever i fattigdom øker. I Libanon har andelen flyktninger som lever under den nasjonale fattigdomsgrensen økt fra 50 til 70 prosent siden 2014. I Jordan lever 90 prosent av flyktningene utenfor leire i fattigdom.

- Mangel på retten til å jobbe og mangel på nødhjelp gjør barn, kvinner og menn ekstremt sårbare for utnyttelse. Foreldre vi snakker med forteller at de har måttet sende barna til å jobbe i det svarte arbeidsmarkedet for å overleve, sier Vasset.  

Også utdanningsstatistikken er deprimerende lesning; Over 900.000 syriske flyktningbarn i skolealder fikk ikke muligheten til å gå på skolen denne våren, en økning på 9 prosentpoeng siden desember 2015.   

- Alle er enige om at vi verken har råd eller samvittighet til å mislykkes med å gi syriske flyktningbarn skolegang. Nå må vi vise disse barna at vi holder våre løfter, sier Vasset.

Yazan, 8 years old - is not going to school. His father says he has tried to find a place for him at the schools in Zaatari - but not been able to sign him up. He is the only one among his 4 other siblings not enrolled in school. Photo: Tiril Skarstein, Norwegian Refugee Council
Yazan (8) er et av de syriske flyktningbarna som ikke fikk gå på skolen i fjor. I år har antallet syriske barn som ikke får skolegang i Syrias naboland økt. Foto: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen


Flyktninghjelpen, UNHCR og andre internasjonale organisasjoner etterlyser de bidragene giverland lovte på giverlandskonferansen for Syria i London i vinter. Der kom det løfter om 5,86 milliarder dollar til Syria og nabolandene i løpet av 2016. Men halvveis ut i året har bare rundt 2,2 milliarder dollar blitt lagt på bordet, godt under 30 prosent av den internasjonale appellen om støtte.

- Norge, som en av arrangørene bak London-konferansen, må nå gi tydelig beskjed om at det haster å innfri de løftene om støtte giverlandene kom med i vinter, sier Vasset.

I går la UDI fram statistikk som viser at antallet flyktninger som søker asyl i Norge har falt kraftig i år, sammenlignet med tidligere år. 

- At det kommer færre flyktninger til Norge betyr ikke at problemet er løst. Mange flyktninger lever nå under uverdige forhold i Syrias naboland, og mennesker som flykter fra kampene inne i Syria møter stengte grenser når de forsøker å komme seg i sikkerhet. Lidelsene er lenger unna, men vi må likevel se og forholde oss til at de blir stadig verre, sier Vasset.

Fakta:
  • 4,8 millioner syrere har søkt beskyttelse i Syrias naboland, og rundt 1 million syrere har søkt asyl i Europa.

  • 6,5 millioner mennesker er drevet på flukt innad i Syria.

  • På en giverlandskonferanse i London i vinter lovte internasjonale givere nesten 6 milliarder dollar til å møte behovene i Syria og nabolandene i 2016.

  • Halvveis ut i året er likevel bare 30% av appellen for støtte til flyktninger i Syrias naboland finansiert (1,38 milliarder dollar av en appell på 4,54 milliarder dollar).

  • Bare 22% av appellen om støtte til nødhjelpsarbeidet inne i Syria er finansiert (0,7 milliarder dollar av en appell på 3,2 milliarder dollar)

Flyktninghjelpen, UNHCR, UNOCHA