Refugees from South Sudan in Uganda. Foto: Sofi Lundin.
Kampene i Sør-Sudan har ført til at 37.890 har flyktet til Uganda i løpet av de siste tre ukene, noe som tilsvarer mer enn de første seks månedene av 2016 sammenlagt (33.838). Foto: Sofi Lundin

Fem tall bak Sør-Sudans humanitære krise

Pressemelding|Publisert 15. jul 2016
I starten av juli brøt det ut nye kamper i Sør-Sudans hovedstad Juba. Da var landet allerede rammet av en alvorlig, humanitær krise. Her er fem tall som forklarer hvorfor.

600.0000
Antallet mennesker som trenger humanitær hjelp - mer enn halvparten av befolkningen.
Til tross for fredsprosessen, har kampene og volden fortsatt i deler av Sør-Sudan. Situasjonen i hovedstaden Juba roet seg etter at en våpenhvile ble erklært 4. juli, men nå har det brutt ut kamper i Leer. Den humanitære situasjonen for vanlige folk fortsetter å bli vanskeligere og sikkerhetssituasjonen gjør at det er vanskelig å nå ut med hjelp i mange områder.


5 millioner*
Antallet personer som forventes å oppleve alvorlig matmangel i de kommende månedene.

Sult er på fremmarsj i Sør-Sudan. Det er i dag flere som mangler mat enn noen gang siden borgerkrigen brøt ut i desember 2013. Bare det siste året har 500.000 flere mennesker mistet tilgang til nok mat.


2 millioner*
Antallet mennesker tvunget til å flykte fra hjemmene sine på grunn av konflikt og vold i løpet av de siste to årene.

De siste kampene i Sør-Sudans hovedstad Juba, har fordrevet rundt 36.000 mennesker. Men allerede før den nåværende krisen, ble over 1,6 millioner mennesker drevet på flukt inne Sør-Sudan, og ytterligere 720.000 mennesker hadde flyktet til nabolandene, deriblant Etiopia, Kenya, Sudan og Uganda Tusenvis av hjem har blitt ødelagt under kampene, og mange familier har måttet flykte flere ganger på grunn av gjentatte angrep.


39
Prosentandelen av FNs humanitære appell for Sør-Sudan som har blitt dekket.
Til tross for enorme, akutte behov, har den humanitære responsen vært sterkt underfinansiert. Hvis dette fortsetter, vil det resultere i mangel på både akutt, livreddende nødhjelp og langsiktig bistand, som begge er avgjørende for landets gjenoppbygging. Med de nylige kampene, vil behovene for hjelp trolig øke enda mer.

900
Antallet ganger i 2015 da hjelpeorganisasjonenes tilgang til steder hvor folk trenger hjelp, ble blokkert eller begrenset på grunn av konflikten.

Dette er 14 prosent mer enn året før, og en 68 prosent økning fra året før det igjen. Å drive hjelpearbeid i Sør-Sudan blir stadig farligere og mer utfordrende.


Les også: Sør-Sudan: Våpenhvilen må respekteres

BAKGRUNN

Flyktninghjelpen i Sør-Sudan

  • Flyktninghjelpen har jobbet i Sør-Sudan siden 2004.
  • Flyktninghjelpen gir humanitær hjelp i tidligere Central Equatoria, Jongeli, Lakes, Northern Bahr El Ghazal, Unity, Warrap og Western Bahr el Ghazal.
  • Flyktninghjelpen hjalp nesten 700.000 mennesker i landet i 2015, med grunnleggende hjelp som mat, vann, husly og husholdningsartikler, utdanning og juridisk rådgivning til mennesker i nød.


* Dette tallet er avrundet til nærmeste million.