Flyktninghjelpen ber om at alle parter respekterer våpenhvilen i Sør-Sudan, slik at organisasjoner som UNHCR kan nå ut med livreddende nødhjelp. Foto: Sofi Lundin.

Våpenhvilen må respekteres

Pressemelding|Publisert 13. jul 2016
Nye kamper har tvunget minst 36.000 mennesker i Sør-Sudans hovedstad Juba på flukt. Flyktninghjelpen ber alle parter om å respektere våpenhvilen og umiddelbart sørge for at humanitære organisasjoner trygt kan nå ut med livreddende nødhjelp.

- Den siste oppblussingen av destruktiv, intern strid i Sør-Sudan både kan og må stoppes umiddelbart. Politiske og militære ledere har et ansvar for at våpenhvilen respekteres. Dette er ingen naturkatastrofe, dette er en menneskeskapt katastrofe fra A til Å, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Det antas at mer enn 300 mennesker har blitt drept i kampene som startet torsdag forrige uke. Ifølge FN har minst 36.000 sivile måttet flykte i hovedstaden Juba. Mange har søkt tilflukt på FN-baser, hos hjelpeorganisasjoner og i kirker. I likhet med andre hjelpeorganisasjoner har Flyktninghjelpen måttet stanse sitt arbeid i deler av landet.

- Vi reiste inn med alle våre eksperter og ressurser for å gi utdanning, nødhjelp og beskyttelse til de fordrevne. Vi har hatt stor fremgang og hjulpet hundretusener av mennesker. Nå har vi måttet stanse våre operasjoner i de mest utsatte områdene og er bekymret for sikkerheten til våre ansatte. Vi kan ikke hjelpe Sør-Sudan dersom deres ledere ikke er villige til å gå sammen om å bygge sin egen nasjon, sier Egeland.

Seks millioner mennesker, mer enn halvparten av Sør-Sudans befolkning, trenger humanitær hjelp. Så sent som i forrige uke varslet Flyktninghjelpen om matmangel i Sør-Sudan. De siste kamphandlingene vil gjøre det enda vanskeligere å nå ut med nødhjelp til flere deler av landet.

- Den humanitære situasjonen er allerede kritisk, og vil bli enda verre dersom våpenhvilen ikke holder. Nødhjelpsorganisasjoner må trygt kunne nå ut med hjelp til mennesker som trenger mat, vann og husly, ellers vil Sør-Sudan fortsette å virvles inn i en ond sirkel av vold og lidelse, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan, Victor Moses.

Spenningene har økt i Sør-Sudan de siste månedene. I løpet av de to siste ukene har nye kamper i byen Wau drevet anslagsvis 83.000 mennesker på flukt. Dette skjer på tross av at det i august 2015, etter 21 måneder med borgerkrig, ble signert en fredsavtale. I april i år ble det etablert en overgangsregjering.

- Hele denne avgjørende innsatsen for fred og stabilitet kan være bortkastet hvis den siste tids kamphandlinger fortsetter, advarer Victor Moses.

For mer informasjon om Flyktninghjelpens arbeid i Sør-Sudan, tall og fakta, les mer her: Flyktninghjelpens landprogram i Sør-Sudan

Mediekontakter

 

Telefon:

Tiril Skarstein, medierådgiver, tisk@nrc.no

Pressetelefon:

+47 90569287

+47 90562329