Ain Jalout Secondary Girls School- MoEHE. Students with their teacher practicing the breathing exercise
Elever øver på pusteteknikker i Ain Jalout ungdomsskole for jenter i Palestina. Foto: Flyktninghjelpen i Palestina

Hjelper Gazas barn med krigstraumer

Flyktninghjelpen i Palestina|Publisert 27. mai 2016
Over 100.000 palestinske barn har fått psykososial hjelp av Flyktninghjelpen etter Gaza-krigen i 2014. En studie viser at hjelpen har redusert traumer og mareritt hos barna kraftig.

"Vi er hjemme da vi plutselig hører lyden av bomber og granater. Folk flykter, vi flykter også. Det eneste vi har å komme oss unna med er en motorsykkel. Vi kjører på sykkelen, men jeg synes den kjører så sakte. Så skyter et fly en rakett som treffer motorsykkelen, og vi dekkes i støv. På dette punktet i drømmen våkner jeg alltid og får ikke sove igjen"

Slik beskriver Mohammed (14) marerittet som har hjemsøkt ham, i samtale med Flyktninghjelpens utdanningspersonell i Palestina. Det var krigsopplevelser som ble til fryktelige mareritt for Mohammed, som kommer fra øst-Rafah sør i Gaza. Minst to netter i uken hadde han dette samme marerittet.

Fem mareritt i uken

Mohammed er et av mange barn i Palestina som gjenopplever krigen i søvne. I samarbeid med Universitetet i Tromsø har Flyktninghjelpen gjennomført en studie av palestinske barn ved 45 skoler i Gaza. Barna hadde i gjennomsnitt fem mareritt hver uke før de ble med i Flyktninghjelpens utdanningsprogram, og fikk psykososial oppfølging.

Etter at barna ble med i programmet, sank forekomsten fra fem til i gjennonsnitt 0,5 mareritt i uken. Programmet, kalt Better Learning Program, kombinerer undervisning og psykososiale tiltak.

- Det har hatt stor betydning for barnas livskvalitet. Marerittene er færre, mens læringsevnen og motstandskraften er blitt sterkere, sier Camilla Lodi, leder for Flyktninghjelpens utdanningsarbeid i Palestina.

Så døde kropper

Behovet for psykologisk hjelp er stort blant palestinske barn i Gaza. Ifølge The Gaza Community Mental Health Programme oppfylte over 51 prosent av barna i Gaza etter krigen diagnosekriteriene for posttraumatisk stressyndrom.

- En åtteåring i Gaza har i løpet av sitt korte liv opplevd hele tre kriger. Snart vil en hel generasjon ikke ha noen minner om et liv som ikke også innebærer krig, sier Camilla Lodi.

- Forskning viser at når barn og unge utsettes for traumatiske eller psykologisk krevende opplevelser, oppstår mange ulike typer stressreaksjoner, forteller hun.

Slutter å leke

Noen barn og unge svarer på det de har opplevd med tilbaketrekning.

- De slutter helt å leke og le og kan bli besatte av spille dataspill med krigsinnhold. Andre barn føler skyld eller fantaserer om hevn. Barn som har opplevd krig kan også tenke veldig mye på sin egen rolle og hvordan de oppførte seg i konkrete traumatiske situasjoner, sier Camilla Lodi.

Marerittene sluttet

Mohammed er blant barna som har vært med i programmet. Han deltok først i fire gruppeterapi-timer, der lærte han pusteteknikker, stressreduksjon og hvordan han kunne endre innholdet i marerittene. I tillegg fikk han etterpå fire individuelle behandlingstimer.

For Mohammed førte deltakelsen i programmet til at marerittene sluttet, han ble også mer aktiv i klasserommet og fikk nye venner.

Trener lærere

Flyktninghjelpen innførte Better Learning Programme ved 40 skoler i Gaza og på Vestbredden mellom 2012 og 2014. I løpet av 2014 ble programmet utvidet til å omfatte 168 skoler i Gaza, og ti nye skoler på Vestbredden.

- Målet er å hjelpe lærere og utdanningspsykologer slik at de bedre kan støtte barn som har opplevd traumer, samtidig som skolebarna lærer teknikker for hvordan de kan regulere følelser og roe seg ned når de trenger det, sier Camilla Lodi.

Fakta om Better Learning Program

  • Mellom juni 2014 og juli 2015 gjennomførte 5000 lærere og over 106.500 elever i Gaza programmet.
  • Som en del av programmet mottok 2700 barn spesialisthjelp.
  • Flyktninghjelpen vil nå satse på programmet også andre steder.
  • I de neste årene vil vi utvide programmet til også å omfatte syriske flyktningbarn i Jordan, Irak, Syria, Libanon og Tyrkia.

 

Les mer om vårt arbeid i Palestina her.