Mansour from Syria displays one of the pieces he created in the Advanced Skills training course in Zaatari Camp, Jordan. 25th ofJanuary 2016. 
Photo: John Cutliffe/NRC
Syriske Mansour viser frem produkt han har laget ved Flyktninghjelpens yrkesopplæringssenter for ungdom i Zaatarileiren. Foto: John Cutliffe/Flyktninghjelpen

En mer meningsfull hverdag

Eirik Bonesmo Grimsmo|Publisert 14. mar 2016
Flyktninghjelpens yrkesopplæringssenter gir unge syriske flyktninger muligheten til å lære et nytt yrke.

Det er samfunnstjenestedag ved Flyktninghjelpens yrkesopplæringssenter i Zaatari flyktningleir i Jordan. Elevene har med seg klær hjemmefra, fra venner eller familie. Disse klærne skal nå repareres. I dag får elevene en mulighet til å gi tilbake til leirsamfunnet, samtidig får de også en mulighet til å praktisere det de har lært i løpet av kurset ved opplæringsenteret.

Nye ferdigheter 

Imad (18) var snekker i Syria, men er nå elev ved Flyktninghjelpens opplæringssenter. Etter å ha bodd i Zaatari flyktningleir i over tre år, ville Imad bruke tiden på å lære noe nytt.

– Jeg skadet armen i krigen og det gjorde at jeg ikke kunne fortsette å jobbe som snekker. Derfor bestemte jeg meg for å ta dette skredderkurset, sier han.

Kan være springbrett

Nesten en av fem syriske flyktninger i Jordan er mellom 15 og 24 år. Uten utdanning eller yrkesopplæring er det vanskelig å finne seg en jobb, eller å kunne delta aktivt i samfunnet.

Flyktninghjelpens opplæringsprogram har gitt over 6,400 ungdom i Jordanske flyktningleirer muligheten til å lære seg ferdigheter i flere forskjellige yrker. De får blant annet utforske yrker som frisør, skredder og elektriker. De blir også tilbudt kurs i arabisk, engelsk og matte. Flyktninghjelpen legger i tillegg til dette til rette for idrett og andre typer aktiviteter. Alle disse initiativene gjøres for å støtte ungdommens deltagelse i samfunnet.

Slike spesialtilpassede programmer som disse skal nå ut til marginaliserte ungdommer som føler de ikke har kontroll over sin egen fremtid. Det skal hjelpe unge mennesker til å fortsette utdanningen sin og det skal gjøre dem klare for fremtiden. Utdanning kan være springbrettet til et bedre liv.

Trebarnsmor på skredderkurs

Trebarnsmor Najwa (27) er også elev ved skredderkurset. Hun våkner klokken seks hver morgen, lager frokost til barna, kler dem, og rydder i hjemmet. Deretter går hun den tjue minutter lange veien til skredderkurset.

– Jeg kan ikke være hjemme å gjøre ingenting. Dette er livet mitt nå. Jeg fyller dagene med oppgaver og aktiviteter. Det å kunne fikse og lage klær er en fin ferdighet å ha og som jeg kommer til å få bruk for i fremtiden, sier Najwa (27).

Samfunnstjenestedagen gir studentene muligheten til å hjelpe familie og venner i flyktningleiren ved hjelp av nye ferdigheter. I fremtiden er målet at disse ferdighetene skal kunne være grunnlaget for et levebrød i hjemlandet.